Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821:«Η μαρτυρική στέρνα του ΠΑΝΟΥ στα Ψαχνά Ευβοίας» (του Γιώργου Γεωργίου)

Το είχε σχέδιο από καιρό, ο πασάς που διαφέντευε τον εύφορο κάμπο των Ψαχνών,στην Εύβοια, να τον κάνει πιο γόνιμο. Το πώς το ήξερε.Του χρειάζονταν μια μεγάλη στέρνα.Η γη ήταν πλούσια αλλά αυτό που έλειπε ήταν το νερό. Όχι ότι δεν είχε τρεχούμενο νερό και πηγές στα γύρω δάση που ανέβλυζε άφθονο, αλλά ήθελε να το μαζεύει κάπου για να το αξιοποιεί και όχι να χύνεται στα ποτάμια και από εκεί στον Ευβοϊκό. Και βρήκε το σημείο ! Ηταν το σημείο που βρίσκεται ακριβώς του Πανού η στέρνα, λίγο έξω από τα Ψαχνά, χωριό τότε με λιγοστά σπίτια, και χωροταξικά σε σημείο τέτοιο που μπορούσε να ποτίσει τα γύρω χωράφια γύρω στα 1000 στρέμματα, τα πιο εύφορα του κάμπου.Η κλίση και το σημείο προσφέρονταν θαυμάσια.
Δούλευαν σκληρά γύρω στους 2 μήνες να βγάλουν το κυρίως έργο κι άλλους τόσους για να φτιάξουν τα αυλάκια που θα ρχονταν το τρεχούμενο νερό στη στέρνα. Έδωσε τέτοια σημασία ο πασάς στο έργο που κάθε μέρα πέρναγε με τους υποτακτικούς του και το επιτηρούσε. Περίμενε με αγωνία την μέρα που το έργο θα τελείωνε να εκτελέσει το βρωμερό του σχέδιο αλλά και να κάνει με το νερό πιο πλούσιο και καρπερό τον κάμπο που με αυτόν και τα απέραντα λιοστάσια πλούτιζε. Τι ήταν πρώτο και τι δεύτερο δεν το έμελλε. Τα είχε κατά νου να τα εκτελέσει μοχθηρά και τα δύο ! Το καλοκαίρι το νερό ήταν πολύτιμο να ποτίζει τα σπαρτά που του έδινε πλούσια ο κάμπος και όσο για τους επικίνδυνους γραικούς,που είχαν δείξει πόσο επικίνδυνοι ήταν δεν τους λογάριαζε καθόλου, τους μισούσε λυσσαλέα.
Δεν έπρεπε να ξημερώσει αυγή να δει το αποτρόπαιο έγκλημα,έτσι κάνουν πάντα οι δήμιοι στις εκτελέσεις. Πριν την αυγή, πριν βγει ο ήλιος να γίνουν όλα στο σκοτάδι. Τα σπαθιά καλά τρουχισμένα απ΄την προηγούμενη έσφαξαν σαν τα αρνιά τους άτυχους 30 γραικούς. Η στέρνα ποτίστηκε με αίμα. Τα παλικάρια άφησαν κάτω από την μουριά την τελευταία τους πνοή. Την στέρνα μέχρι και σήμερα οι πιο παλιοί την θεωρούν στοιχειωμένη, λόγω αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος. Λίγα χρόνια μετά στους απελευθερωτικούς αγώνες της επανάστασης στην ίδια στέρνα αφήνουν και την τελευταία τους πνοή ο Κώτσος ο Δημητρίου και ο Αναγνώστης Γοβιός,πρωτοπαλίκαρα και ο δεύτερος,αδερφός του Οπλαρχηγού Αγγελή Γοβιού στην Εύβοια. Πήγαν λαβωμένοι βαριά απ΄ τα βόλια των άπιστων,να ξεδιψάσουν με το αθάνατο νερό του 21,στη στέρνα του ΠΑΝΟΥ,εκεί που ξεψύχησαν και βρίσκεται σήμερα το Μνημείο.Τους πήραν από την λύσσα μέχρι τα κεφάλια τους οι άπιστοι. Τo ημερολόγιο της αποφράδας αυτής ημέρας έγραφε 28 Μαρτίου 1822
Δείτε επίσης...