H πόλη των Ψαχνών αποτελεί σήμερα την πρωτεύουσα του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, απέχει περίπου 16 χλμ. βόρεια της Χαλκίδας, με την οποία συνδέεται οδικώς μέσω της επαρχιακής οδού Χαλκίδας – Αιδηψού.
Ο Δήμος Μεσσαπίων συστάθηκε με το Βασιλικό Διάταγμα του 1835, ως Δήμος Γ΄ Τάξης, της Επαρχίας της Χαλκίδος, με πρώτη έδρα την Καστέλλα και συνολικό πληθυσμό 1150 κατοίκους (Ψαχνά: 324 κατ.). Το 1837 μεταφέρεται η έδρα του Δήμου στα Ψαχνά έως το 1840, όπου ο Δήμος τότε, συγχωνεύτηκε με τον Δήμο Χαλκιδέων. Το 1866 γίνεται επανασύσταση του Δήμου Μεσσαπίων, Β΄ Τάξης με πρωτεύουσα τα Ψαχνά και συνολικό πληθυσμό 2207 κατοίκους. Έκτοτε ο Δήμος αυξανόταν πληθυσμιακά. Το 1912 μετά τις αναθεωρήσεις των νόμων και τον εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού ο Ελ. Βενιζέλος καταργεί τους Δήμους και σχηματίζεται η Κοινότητα Ψαχνών έως το 1949 , όπου καταργείται η Κοινότητα και συστήνεται ο Δήμος Ψαχνών. Το 1997 δημιουργήθηκε ο Δήμος Μεσσαπίων σύμφωνα με το Σχέδιο Καποδίστριας, που ακολουθήθηκε με τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων έως το 2010. Τότε ο Δήμος μετασχηματίστηκε και μετονομάστηκε σε Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, έπειτα της νέας διοικητικής διάρθρωσης του προγράμματος Καλλικράτης του Υπουργείου Εσωτερικών, αποτελούμενος από 27 δημοτικές ενότητες.
Ο πληθυσμός του Δήμου το 1870 αριθμούσε 2737κατ., το 1889 αριθμούσε 3515κατ. και το 1907 αριθμούσε 5526κατ. Αυξητικές πληθυσμιακές τάσεις είχε και η Κοινότητα των Ψαχνών. Το έτος 1834 αριθμούσε 324κατ., το 1928 αριθμούσε 2.933κατ., το 1991 αριθμούσε 5838κατ. και στην τελευταία απογραφή 2011 αριθμούσε 5827κατ. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με την καλλιέργεια της γης και την κτηνοτροφία, ενώ προς τα τέλη του 20ου αι. έκανε την εμφάνισή της η βιομηχανική και η βιοτεχνική δραστηριότητα στην περιοχή. Στη τοπική κοινωνία δεν υπάρχουν έντονες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, καθώς πρόκειται για μια μικρομεσαία αστική κοινωνία με μικρές αποκλίσεις ως προς τα οικονομικά τους και τις δραστηριότητές τους.
Σημαντικός πυλώνας της περιοχής των Ψαχνών είναι η παρουσία του Ανώτατου Τεχνολογικού Ιδρύματος Στερεάς Ελλάδας (Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας), το οποίο έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της πόλης και λειτουργεί στην σημερινή του θέση από το 1986. Σε αυτά τα 30 χρόνια, το ίδρυμα αναπτύχθηκε και έφτασε να έχει πλέον επτά τμήματα μεγάλης δυναμικότητας και δύο σχολές του Ιδρύματος. Τώρα πια το Τ.Ε.Ι. αριθμεί περίπου δέκα χιλιάδες σπουδαστές και είναι περήφανο για τις χιλιάδες αυτών που έχουν περάσει και έχουν λάβει πτυχία, αλλά και για το μεγάλο αριθμό αυτών που έχουν ενταχθεί στην παραγωγική διαδικασία και διαπρέπουν Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών και Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας.
Άξιο αναφοράς αποτελεί και η μακρόχρονη και η σημαντική παρουσία των μοναστηριών που φιλοξενεί η περιοχή των Ψαχνών με τις Μονές της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυμάλλης, του Οσίου Ιωάννου του Καλυβίτου, της Παναγίας Γοργοϋπηκόου Ψαχνών και ευρύτερα στο Δήμο με τις Μονές της Παναγίας Περιβλέπτου Πολιτικών και της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στον Πάλιουρα.
Πηγές
Γ. Α. Γεωργίου, Σελίδες από την ιστορία του Δήμου Ψαχνών, Ψαχνά 1997.
psahnaevia.blogspot.gr, Ψαχνά Ευβοίας-παραδόσεις της Μεσσαπίας.
http://www.teihal.gr/
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A8%CE%B1%CF%87%CE%BD%CE%AC