Ένα «ξεχωριστό» μάθημα Δασοπονίας για τους Εθελοντές του ΣΕΔΔΔ Ψαχνών

Σε ένα «ξεχωριστό» μάθημα Δασοπονίας συμμετείχαν εχθές οι εθελοντές του ΣΕΔΔΔ Ψαχνών παρουσία του Σπύρου Ραπτάκη, επικεφαλής του συλλόγου
Το μάθημα αφορούσε ένα δένδρο ηλικίας περίπου 150 ετών στην περιοχή του “Πεθαμένου”, το οποίο κόπηκε κατόπιν αδείας από τις αρμόδιες αρχές αφού κρίθηκε επικίνδυνο καθώς είχε σπάσει μετά τις κακοκαιρίες και είχε κλείσει το δρόμο προς Βόρεια Εύβοια.
“Ένα μάθημα δασοπονίας που μας παρέχει γνώσεις ξεχωριστές για τα δάση της περιοχής μας, τις καιρικές συνθήκες, τις κλιματικές μεταβολές, αλλά και βασικά στοιχεία για την ίδια την χαλέπιο Πεύκη που βρίσκεται σε αφθονία στην περιοχή μας.
Το εν λόγω άτομο χαλεπίου Πεύκης φυόταν στην περιοχή του Πεθαμενου στο πρανές του δρόμου, ένα τμήμα του είχε σπάσει από την κακοκαιρία, κλείνοντας τον δρόμο προς Β.Ευβοια ευτυχώς χωρίς ατύχημα, το υπόλοιπο κρίθηκε επικίνδυνο από τις αρμόδιες αρχές και κατόπιν αδείας κόπηκε.
Πραγματικά όταν κόβεται ένα τέτοιο δένδρο οι γνώσεις που μας παρέχει είναι απίστευτες. Το συγκεκριμένο ήταν ηλικίας 150 ετών μετά από μια πρόχειρη καταμέτρηση των δακτυλίων, μας πάει δηλαδή στο 1875 περίπου, υπάρχουν διάφορες μεταβολές στους δακτυλίους , οι οποίες μας δείχνουν περιόδους-χρονιές έντονων βροχοπτώσεων ή, ξηρασίας , ανάλογα με το πάχος του κάθε δακτυλίου με πιο χαρακτηριστικούς τούς δύο τελευταίους που το πάχος τους δεν ξεπερνούσε το 1 χιλιοστό του μέτρου, χαρακτηριστικό της παρατεταμένης ξηρασίας που είχαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Είναι πραγματικά μια χρονοκάψουλα στοιχείων και δεδομένων μίλησα ήδη με τον πρόεδρο του συλλόγου《 Σιδερίτης》,ο οποίος ασχολείται με την καταγραφή αιωνοβιων δένδρων στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας και δίσκος από την κοπή του πρεμνου θα αποσταλεί στο πανεπιστήμιο δοσολογίας στην Θεσσαλονίκη για ολοκληρωμένη μελέτη, έχουμε να μάθουμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα ακόμη…
Υ.Γ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον πρώην Διευθυντή Δασών Ευβοίας, Δασολογο Ηλία Καπράλο, καθηγητή μου και μέντορά μου στην σχολή Δασοπροστασίας, για όλες τις γνώσεις που μέχρι σήμερα μου παρέχει αλλά και την αμέριστη προσφορά του στον εθελοντισμο και πανω απ’ολα τους εθελοντέςτου ΣΕΔΔΔ που συμμετείχανστην μεταλαμπάδευση των γνώσεων !!!” τόνισε μετά το” μάθημα” ο Σπύρος Ραπτάκης.