Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση απολογισμού της δράσης για τη Βασιλοτροφία στην Εύβοια που υλοποιήθηκε από τη Νέα Γεωργία Νέα Γενιά
Μια χρήσιμη εκδήλωση για τον ρόλο της βασιλοτροφίας στη μελισσοκομία με μεγάλη συμμετοχή επαγγελματιών του κλάδου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2024, στην Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου στη Χαλκίδα.
Συγκεκριμένα, η εκδήλωση αφορούσε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρωτοποριακού προγράμματος «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στην Εύβοια» που υλοποιήθηκε από τη Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Apivita.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ο κ. Ευάγγελος Χαϊνάς, Εντεταλμένος Σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας, ο οποίος εξήρε την σημασία του προγράμματος για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας.
Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης ο επαγγελματίας μελισσοκόμος και εκπαιδευτής μελισσοκομίας, Αλέξανδρος Γκουσιάρης, ανέλυσε τη σημασία της επιλογής στη σύγχρονη μελισσοκομία.
Στη συνέχεια η κ. Καλλιόπη Καραμποΐκη, Capacity Building Manager του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και ο κ. Γεώργιος Γκόρας Επίκουρος Καθηγητής και Επικεφαλής Εργαστηρίου Σηροτροφίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου παρουσίασαν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της δράσης, καθώς και την αξιολόγηση του προγράμματος από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.
Σύμφωνα με την παρουσίαση της κ. Καραμποΐκη και του κ. Γκόρα, μέσω του προγράμματος, υλοποιήθηκε ο εμβολιασμός περισσότερων από 9.000 βασιλικών κελιών από εξειδικευμένους μελισσοκόμους-βασιλοτρόφους, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ποιοτικών βασιλισσών. Κατά την πρώτη φάση του προγράμματος, οι βασιλοτρόφοι εκπαιδεύτηκαν σε θέματα βασιλοτροφίας και ορθής μελισσοκομικής πρακτικής, ενώ στη δεύτερη φάση οι επιλεγμένοι βασιλοτρόφοι προχώρησαν στην εκπαίδευση 305 μελισσοκόμων, εξοικειώνοντάς τους με τη διαδικασία παραγωγής ποιοτικών βασιλικών κελιών. Οι ωφελούμενοι απέκτησαν εξειδικευμένες γνώσεις στη μαζική παραγωγή επιλεγμένου γενετικού υλικού, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και τη δημιουργία μιας νέας επαγγελματικής δραστηριότητας, αυτήν της παροχής εμβολιασμού.
Στην συνέχεια, μελισσοκόμοι-βασιλοτρόφοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τα οφέλη που αποκόμισαν μέσα από το πρόγραμμα.
Η εκδήλωση έκλεισε με μια ανοιχτή συζήτηση, όπου οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τα ερωτήματά τους και αντάλλαξαν απόψεις για τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που προσφέρει η βασιλοτροφία.
Η θερμή ανταπόκριση του κοινού, τα θετικά σχόλια και τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα του έργου για τη μελισσοκομία στην Εύβοια.
Ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά συνεχίζοντας να στηρίζει τον κρίσιμο κλάδο της μελισσοκομίας ανακοίνωσε πρόσφατα το πρόγραμμα «Βασιλοτροφία στη Στερεά Ελλάδα: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών, Α’ Φάση: Εκπαίδευση βασιλοτρόφων», το οποίο θα υλοποιηθεί στις Περιφερειακές Ενότητες της Βοιωτίας, της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας και της Φωκίδας.