Σώστε ότι έχει απομείνει…
Είναι η έβδομη χρονιά , φίλες και φίλοι του Psaxna.gr, που κάνουμε την ίδια παράκληση προς τις αρχές για να σώσουμε το ίδιο μας το σπίτι.
Τον δικό μας κήπο, το οξυγόνο των παιδιών μας, τη ζωή μας.
Χωρίς λεφτά, χωρίς έξοδα. Μόνο με την καλή θέληση του κόσμου.
Πριν λίγες μέρες η Γοργοεπήκοος, προχθες ο Ζέφυρος. Σήμερα, αύριο, ποιος ξέρει;
Φίλες και φίλοι, ότι έχει απομείνει από τα πανέμορφα δάση της Κεντρικής Εύβοιας σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει. Θα έχει την τύχη του δάσους της Βόρειας Εύβοιας. Μην τρέφετε αυταπάτες.
Είναι πάρα πολλά τα λεφτά.
Θέλω να επαναλάβω ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ την πρόταση να δημιουργηθούν εθελοντικές ομάδες περιφρούρησης των δασών τις επικίνδυνες μέρες σύμφωνα με τα δελτία της Πολιτικής Προστασίας.
Δίνω ένα παράδειγμα.
Όποιος έχει πάει στον Όλυμπο θα έχει διαπιστώσει ότι σε κάποιο σημείο τον σταματούν και καταγράφουν τα στοιχεία του αυτοκινήτου. Μετά μπορεί να προχωρήσει.
Μπαίνω σε συγκεκριμένη πρόταση και , προσέξτε, μιλάω μόνο για τις επικίνδυνες μέρες και μετά τη δύση του ηλίου. Οι επαγγελματίες εμπρηστές ξέρουν καλά πότε και πως θα βάλουν φωτιές.
Η τακτική είναι να ανάβουν πολλές εστίες ταυτόχρονα μέσα στη νύχτα.
Για αυτές τις μέρες μπορούν να δημιουργηθούν ομάδες εθελοντών στην είσοδο και την έξοδο των χωριών που περιβάλλονται από δάση και να καταγράφεται κάθε αυτοκίνητο ή μηχανή που περνάει. Δυο άτομα είναι αρκετά σε κάθε κομβικό σημείο.
Παράδειγμα:
Μακρυμάλλη. Στην έξοδο προς Ψαχνά δεν χρειάζεται επιτήρηση. Στην βορινή όμως έξοδο προς Πλατάνα και Κοντοδεσπότι μπορούν να σταθούν δυο τρία άτομα και να καταγράφουν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει.
Από Πολιτικά προς Ψαχνά δεν χρειάζεται. Από Πολιτικά προς Νεροτριβιά χρειάζεται.
Στον Αϊ Θανάση χρειάζεται και στις δυο εισόδους. Το ίδιο και στους Στρόπωνες, Τσέργιες κλπ.
Το ίδιο μπορεί να γίνει σε όλα τα χωριά του δήμου.
Επαναλαμβάνω, μόνο τις επικίνδυνες μέρες, μετά τη δύση του ηλίου και με σχετική προειδοποίηση μέσω του διαδικτύου για να μην προσκρούσουμε σε προσωπικά δεδομένα.
Αντιλαμβάνομαι ότι η πρόταση είναι πρόχειρη αλλά με λίγη σχετική μελέτη όλα γίνονται.
Είναι στο χέρι του Δήμου να συνεργαστεί με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες και να δημιουργηθούν εθελοντικές ομάδες περιφρούρησης όπως έχει γίνει σε πολλά μέρη της Ελλάδας, Θεσσαλονίκη κλπ.
Είναι αυτονόητο ότι ο γράφων θα συμμετέχει ως απλός εθελοντής σ΄ αυτή την προσπάθεια.
Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό θα λύσει οριστικά το πρόβλημα. Είναι όμως μια προσπάθεια πού μπορεί να αποτρέψει κάποιο κακό, έστω και λίγο. Κάτι να γλυτώσουμε.
Αλλιώς δεν υπάρχει σωτηρία για αυτά τα πανέμορφα δάση που προορίζονται για εργοτάξια σιδερένιων τεράτων.
Εκείνο που είναι απορίας άξιο, φίλες και φίλοι, είναι η ολική έλλειψη αντίδρασης από τις υπηρεσίες του Δήμου. Επτά χρόνια η ίδια πρόταση. Απάντηση καμιά.
Σαν να τους λες κάτι κακό, κάτι που θα τους βλάψει.
Μόνο μετά τις φωτιές τρέχουν για να τους βγάζουν φωτογραφίες.
Από αυτήν εδώ τη στήλη θα συνεχίσουμε να κάνουμε προτάσεις χωρίς κανένα προσωπικό όφελος με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα μάθουμε ως κοινωνία να δουλεύουμε συλλογικά και υπεύθυνα.
Να είστε σίγουροι ότι μόνο όταν είμαστε όλοι μαζί με κοινές προσπάθειες, μόνο τότε θα βγούμε ωφελημένοι.
Β. Παπαμιχαήλ