Πέπε Μουχίκα: Πέθανε ο «φτωχότερος πρόεδρος του κόσμου»

Ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα πέθανε από καρκίνο του οισοφάγου – Η στάση ζωής του, που τον έκανε να ξεχωρίσει
Σε ηλικία 89 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα, γνωστός και ως ο «φτωχότερος πρόεδρος του κόσμου», όπως τον αποκαλούσαν, προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση. Το γεγονός έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο Χ ο πρόεδρος της χώρας, Ζαμαντού Ορσί. «Με βαθιά θλίψη, ανακοινώνουμε τον θάνατο του συντρόφου μας Χοσέ “Πέπε” Μουχίκα. Πρόεδρος, ακτιβιστής, οδηγός και ηγέτης. Θα μας λείψεις πολύ, παλιόφιλε», ανέφερε ο Ουρουγουανός πρόεδρος. Τη Δευτέρα (12/5) η σύζυγος του Μουχίκα και πρώην αντιπρόεδρος, Λουσία Τοπολάνσκι, ανέφερε πως ο πρώην πρόεδρος έπασχε από καρκίνο του οισοφάγου σε «τελικό στάδιο» και λάμβανε παρηγορητική φροντίδα για την ανακούφιση του πόνου.
Τον Ιανουάριο ο 89χρονος πρώην πρόεδρος, μια εμβληματική προσωπικότητα της Αριστεράς στη Λατινική Αμερική, αποκάλυψε ότι ο καρκίνος που διαγνώστηκε τον Μάιο του 2024 είχε εξαπλωθεί και ότι ο γερασμένος οργανισμός του δεν μπορούσε πλέον να αντέξει τη θεραπεία.
Χοσέ Μουχίκα, Ουρουγουάη: Πώς έμεινε γνωστός ως ο “φτωχότερος πρόεδρος του κόσμου”
Ο «φτωχότερος πρόεδρος του κόσμου», όπως τον αποκαλούσαν, επειδή έδινε σχεδόν όλον τον μισθό που λάμβανε ως αρχηγός του κράτους σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, συνέχιζε να ζει στο μικρό αγρόκτημά του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του και τον σκύλο του, τη Μανουέλα, και οδηγούσε ένα παλιό Volkswagen Beetle, ενώ ήταν στην εξουσία από το 2010 έως το 2015.
Ο Χοσέ Μουχίκα έκανε την Ουρουγουάη πρωτοπόρο στην υιοθέτηση προοδευτικών μέτρων σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στην άμβλωση, τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και τη νομιμοποίηση της κάνναβης (η πρώτη χώρα παγκοσμίως, το 2013). Ο πρώην αντάρτης βασανίστηκε και πέρασε 13 χρόνια στη φυλακή – τα περισσότερα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1973-85). Εξελέγη βουλευτής, γερουσιαστής, διορίστηκε υπουργός και κατόπιν ανέλαβε την προεδρία της χώρας των 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων.