Ο Ανδρέας Φραντζής κατήγγειλε στην Αστυνομία συκοφαντικά σχόλια στο Facebook κατά της παράταξής του (video)
Το επεισοδιακό Δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης συνεχίστηκε και εκτός Δημαρχείου, με τον Ανδρέα Φραντζή να πραγματοποιεί καταγγελία στην Αστυνομία για συκοφαντικά σχόλια κατά της παράταξής του στο διαδίκτυο
Το “ματς” της Τετάρτης στο Δημαρχείο με τους χαρακτηρισμούς που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων συνεχίστηκε και εκτός Δημοτικού συμβουλίου, κάτω από αναρτήσεις μελών της αντιπολίτευσης αλλά και κάτω από σχετικά δημοσιεύματα του Psaxna.gr στο Facebook.
Ακολούθησε ο “κακός χαμός” από σχόλια μερικά εκ των οποίων συκοφαντικά και υβριστικά κατά μελών της αντιπολίτευσης , με τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου και Αστυνομικό Ανδρέα Φραντζή να φτάνει το βράδυ του Σαββάτου στο Α. Τ. Χαλκίδας και να πραγματοποιεί επώνυμη καταγγελία κατά συγκεκριμένης γυναίκας την οποία προηγουμένως προειδοποίησε γραπτώς ότι θα καταγγείλει εάν δεν αφαιρέσει τους σχολιασμούς κατά της παράταξής του.
Την επόμενη ημέρα η συγκεκριμένη γυναίκα κλήθηκε για απολογία στο Αστυνομικό τμήμα Διρφύων Μεσσαπίων και της έγιναν προειδοποιητικές συστάσεις.
Υπενθυμιζεται κατά τη διάταξη του άρθρου 59 του ΑΚ, όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητά του, έχει κατά του υπαιτίου αξίωση για ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που έπαθε, η οποία (ικανοποίηση) συνίσταται σε πληρωμή χρηματικού ποσού ή σε δημοσίευμα ή σε οτιδήποτε άλλο επιβάλλεται από τις περιστάσεις.
Η νομολογία έχει κρίνει σχετικώς ότι οι προσβολές της προσωπικότητας, που πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου («internet»), συνιστούν δια του τύπου προσβολή και εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις Ν. 1178/1981 και ειδικότερα της παρ. 5 αυτού, η οποία ορίζει ότι ο αδικηθείς, πριν ασκήσει αγωγή για την προσβολή, που υπέστη, υποχρεούται να καλέσει με έγγραφη, εξώδικη πρόσκλησή του τον ιδιοκτήτη του εντύπου ή, όταν αυτός είναι άγνωστος, τον εκδότη ή το διευθυντή σύνταξής του, να αποκαταστήσει την προσβολή με την καταχώριση σε αυτό κειμένου, που του υποδεικνύει.
Με με πρόσφατη απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (βλ. ΠΠρΑθ 643/2020) έκρινε ότι τ’ ανωτέρω δεν εφαρμόζονται μόνο στα γνωστά μέσα όπως (Facebook, Twitter, Instagram), αλλά και στο YouTube, το οποίο πραγματοποιεί διανομή οπτικοακουστικού υλικού – βίντεο, με τη μέθοδο «streaming».
Μάλιστα, η εξύβριση διώκεται με το άρθρο 361 του Ποινικού κώδικα και όταν είναι ειδικά δια του τύπου (πχ σε Site) για όσο παραμένει το σχόλιο μπορεί να χαρακτηριστεί και διαρκές αδίκημα, κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε στιγμή κάνει μήνυση ο θιγόμενος θα ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.
Συνεπώς, παρατηρούμε ότι όπως εύστοχα έχει διατυπωθεί τα social media δεν είναι “χώρος ελεύθερος δικαίου”. Κάθε προσβολή ενός χρήστη εναντίον κάποιου άλλου μπορεί να τον θέσει ενώπιον αστικών και ποινικών συνεπειών. Το πρόσωπο, που προσεβλήθη μπορεί να ασκήσει, εάν το θελήσει, όλα τα νόμιμα δικαιώματά του κατά του χρήστη, που το προσέβαλε, ζητώντας την αποκατάσταση της αληθείας και τη χρηματική ικανοποίησή του για την ηθική βλάβη που αυτό υπέστη, αλλά και την ποινική δίωξη του υπαιτίου.
Τέλος, το γεγονός ότι η προσβολή έλαβε χώρα μέσω του διαδικτύου και κατέστη προσβάσιμη σε απροσδιόριστο αριθμό χρηστών αυτού λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη για τον προσδιορισμό της ηθικής βλάβης.
Για τους παραπάνω λοιπόν λόγους και μετά τα όσα προηγήθηκαν, γνωστοποιούμε προς πάσα κατεύθυνση ότι απαγορεύουμε πλέον ρητά σε όλους τους χώρους ευθύνης μας, ρατσιστικά και συκοφαντικά σχόλια, ύβρεις, καθώς επίσης εκφράσεις μίσους και βίας από τον οποιονδήποτε.
Διατηρούμε επίσης το δικαίωμα να μην επιτρέπουμε σχολιασμούς σε συγκεκριμένες αναρτήσεις, καθώς επίσης να αφαιρούμε σχόλια τα οποία κατά την κρίση μας δεν συμφωνούν και δεν συμμορφώνονται με τους παραπάνω κανόνες.