• Κεντρική
  • Ψαχνά
  • Εύβοια
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Άρθρογραφία
  • Υγεία
  • Οικονομία
  • Αγγελίες
  • Ζώδια
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Popular Posts

    • Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής επισκέφθηκε τα Ψαχνά (φωτό)
    • Χαλκίδα:Διαρρήκτης μπήκε σε μαγαζί και άρπαξε χρήματα από το ταμείο
    • Θύμα απάτης 30χρονος στη Χαλκίδα:Εξαφανίστηκαν από το λογαριασμό του 682 ευρώ
    • Χαλκίδα:Διαρρήκτες μπήκαν στο σπίτι από την ταράτσα και άρπαξαν χρυσαφικά και 4.000 ευρώ
    • Ανακοίνωση Δημάρχου Διρφύων Μεσσαπίων Αντώνη Σπυρόπουλου για την υπόθεση του ελληνικού μπάσκετ
    • Πρόγραμμα εορτασμού 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων
    • Αυτοί είναι οι 49 αγώνες μπάσκετ που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ανακριτή για τα στημένα, ζητά στοιχεία από την Επιτροπή Παιγνίων για το στοίχημα
    • Νέοι δημοσιονομικοί περιορισμοί στους Δήμους – Αυξάνεται η προσωπική ευθύνη δημάρχων και οικονομικών υπηρεσιών
    • Το βιντεάκι του Θανάση Ζεμπίλη για τα 20 χρόνια από την εκλογή του στον Δήμο Χαλκιδέων
    • Σε βαθμό Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Ψαχνών προάγεται η Σοφία Αφένδρα Αντιδήμαρχος Υγείας και Επιμελήτρια Ά Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής του Περιφερειακού Ιατρείου Στροπώνων
October 24, 2026
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
- Advertisement -
  • Κεντρική
  • Ψαχνά
  • Εύβοια
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Άρθρογραφία
  • Υγεία
  • Οικονομία
  • Αγγελίες
  • Ζώδια
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
Home » Ελλάδα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρόθεσή μας είναι μία γενναία, μία τολμηρή Συνταγματική Αναθεώρηση – Είναι καιρός για μεγάλες τομές

Psaxna.gr Posted On 2 Φεβρουαρίου 2026
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

«Σήμερα ανοίγουμε τον διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, κάνοντας πράξη μία ακόμη θεσμική μας δέσμευση. Ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θέλησα να έχω πρώτα τις απόψεις της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Έτσι, απευθύνομαι με επιστολή μου στα μέλη της, ώστε οι θέσεις τους να ενσωματωθούν στην τελική μας εισήγηση μέσα στον Μάρτιο. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα ζήτημα το οποίο αφορά συνολικά τη δημόσια ζωή, αλλά, τελικά, και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό μήνυμά του.

«Είναι αλήθεια ότι επί 50 χρόνια το Σύνταγμα του 1975 εξασφάλισε ομαλότητα και πολιτική σταθερότητα. Είναι ένα κείμενο «ζωντανό». Δεν παύει, ωστόσο, να ανήκει στον 20ό αιώνα. Συνεπώς, είναι καιρός να τολμήσουμε μεγάλες τομές, που θα ενισχύουν το κύρος των θεσμών και την εμπιστοσύνη των πολιτών, εισάγοντας ρυθμίσεις για την καλύτερη λειτουργία του πολιτεύματος απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής και συμβαδίζοντας με νέα δεδομένα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική κρίση» σημείωσε.

Είναι γνωστό ότι πιστεύω βαθιά στην αποφασιστικότερη συμμετοχή τακτικών δικαστών σε υποθέσεις τυχόν ποινικής ευθύνης Υπουργών ενώ αυτοί ασκούν τα καθήκοντά τους. Την αλλαγή του άρθρου 86, άλλωστε, την υπερασπίζομαι εδώ και 20 χρόνια. Το ίδιο σαφής είναι και η προσήλωσή μου στη μάχη με το «βαθύ κράτος». Γιατί μία δημόσια διοίκηση φιλική και αποτελεσματική πρέπει, πλέον, να έχει ως κινητήρια δύναμη τη διαρκή αξιολόγηση και να θέσει την έννοια της μονιμότητας σε μία εντελώς νέα βάση. Έχω στηρίξει, επίσης, την άρση του αναχρονιστικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την ίδρυση και μη κρατικών πανεπιστημίων. Όπως και την προστασία του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την καθιέρωση μίας και μόνο εξαετούς θητείας. Ενώ έχω εισηγηθεί και τη μεγαλύτερη, πιο ουσιαστική συμμετοχή των ίδιων των δικαστών στην επιλογή της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων, μία πρόσθετη θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Επαναλαμβάνω ότι πρόθεσή μας είναι μία γενναία, μία τολμηρή Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα απαντά στις ανάγκες των εξελίξεων. Γι’ αυτό θα πρέπει, οπωσδήποτε, να προβλέπει και δικλίδες οι οποίες θα εγγυώνται τη μόνιμη δημοσιονομική ισορροπία, τη συνεπή κυβερνητική δράση αλλά και την ορθότητα των κομματικών υποσχέσεων, ώστε η χώρα να μην διολισθήσει ποτέ ξανά στα επικίνδυνα μονοπάτια του λαϊκισμού. Αυτά που κρύβουν τις ολέθριες συνέπειες που προκαλούν. Κάτι που, δυστυχώς, έχουμε πληρώσει ακριβά» πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στη συνέχεια: Μοιράζομαι λοιπόν μαζί σας αυτές τις πρώτες σκέψεις, καλώντας κόμματα και πολίτες σε έναν εποικοδομητικό προβληματισμό. Με θετικές προτάσεις και αίσθηση της κοινής ευθύνης απέναντι στην πατρίδα και στο μέλλον. Ένα αίτημα της ίδιας της κοινωνίας, που αναζητά ευρύτερες συναινέσεις. Με επιχειρήματα ουσίας πέρα από κομματικές σκοπιμότητες και στόχο μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Ένα δυναμικό βήμα προόδου που πρέπει αλλά και μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί.

Εξάλλου, το ίδιο το Σύνταγμα μας επιβάλλει να αναζητήσουμε συναινέσεις αν θέλουμε πραγματικά να πετύχουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο καταστατικός μας χάρτης.

Εύχομαι η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης να αποτελέσει μια απάντηση στην τοξικότητα και τη στείρα κομματική περιχαράκωση που διακρίνει το πολιτικό μας σύστημα».

Η επιστολή στους βουλευτές για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

 

Πηγή: enikos.gr

Share

Share
Post
Email
Print
0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It




Author

Psaxna.gr


Trending Now
Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής επισκέφθηκε τα Ψαχνά (φωτό)
Psaxna.gr 24 Οκτωβρίου 2026
Χαλκίδα:Διαρρήκτης μπήκε σε μαγαζί και άρπαξε χρήματα από το ταμείο
Σταμάτης Κ. Ρουσόδημος 23 Οκτωβρίου 2026
«Νταντάδες της Γειτονιάς»: 500 ευρώ τον μήνα για φροντίδα παιδιών – Ποιοι τα δικαιούνται
Read Next

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: 500 ευρώ τον μήνα για φροντίδα παιδιών – Ποιοι τα δικαιούνται

Leave A Reply

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *






  •  

     

     

     


- Advertisement -
  • Like Us On Facebook

    Loading...
  • Πρόσφατα σχόλια

    • Χρήστος Μπούρας στο Ο 78χρονος ρεπόρτερ Χρήστος Μπούρας
    • s. στο Σε βαθμό Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Ψαχνών προάγεται η Σοφία Αφένδρα Αντιδήμαρχος Υγείας και Επιμελήτρια Ά Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής του Περιφερειακού Ιατρείου Στροπώνων
    • Ψαχνιωτης στο Ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων στέλνει 14 Δημοτικούς συμβούλους και Αντιδημάρχους στο τριήμερο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Καλαμάτα και πληρώνει 7.644,80€
    • Χρήστος Μπούρας στο Ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων στέλνει 14 Δημοτικούς συμβούλους και Αντιδημάρχους στο τριήμερο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Καλαμάτα και πληρώνει 7.644,80€
    • Χρήστος Μπούρας στο Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Μώρος από τα Ψαχνά
  • - Advertisement -

Press enter/return to begin your search