Η Αντιδήμαρχος Υγείας Αφένδρα Σοφία συμμετείχε στην συνεδρίαση της θεματικής επιτροπής υγείας στην ΠΕΔ
Στην συνεδρίαση της θεματικής επιτροπής υγείας στην ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας στην οποία είναι μέλος, συμμετείχε σήμερα η Αντιδήμαρχος Υγείας και Ισότητας των φύλλων του Δήμου Διρφύων Μεσαπίων Αφένδρα Σοφία
Η εισήγηση του Προέδρου
Θεματική Επιτροπή «Υγείας»
1. Εισαγωγή: Παρουσίαση υφιστάμενης κατάστασης
Η προηγούμενη δεκαετία λιτότητας και οικονομικής κρίσης είχε δραματικές επιπτώσεις στο σύστημα Υγείας της χώρας. Η κατάσταση επιδεινώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία δημιούργησε συνθήκες «ασφυξίας» στα νοσοκομεία και έντονες πιέσεις στο ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό, που βίωσε πρωτόγνωρες συνθήκες.
Τα συσσωρευμένα προβλήματα έφεραν στο φως χρόνιες παθογένειες και αδυναμίες των μονάδων Υγείας, όπως οι ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό, αλλά και ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Τα προβλήματα είναι ακόμη πιο έντονα σε απομακρυσμένες και ορεινές/ημιορεινές περιοχές, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών.
Ειδικά στη Στερεά Ελλάδα, η υποστελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας εμποδίζει τη σωστή λειτουργία τους, με το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό να καταβάλλει υπερπροσπάθειες. Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται κενά κάλυψης ειδικότητας, καθώς και ελλείψεις σε εξοπλισμό και αναλώσιμα.
Μετά την επιστροφή της Ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα έχουν αναληφθεί ορισμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Συγκεκριμένα:
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» υλοποιείται το έργο «Μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης», το οποίο αφορά στην υλοποίηση της ανακαίνισης και της λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης. Το έργο αφορά σε τουλάχιστον 50% του συνόλου των Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών και Τοπικών Ιατρείων και Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων της χώρας (156 από σύνολο 312), καθώς και στην ανάπτυξη δομών για τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων εντός των Κέντρων Υγείας κτλ. Μέσω του έργου αυτού αναμένεται να βελτιωθεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
Έχουν πραγματοποιηθεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε δομές υγείας και μάλιστα για το 2024 προβλέπεται η προκήρυξη 6.500 μόνιμων θέσεων εργασίας.
Για να επιτευχθεί υψηλό επίπεδο παρεχόμενων από το ΕΣΥ κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση των πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση των υποδομών, την ανανέωση του ιατροτεχνικού εξοπλισμού και την ενίσχυσή του με προσωπικό.
Η έναρξη της περιόδου των ιώσεων, η έξαρση της θετικότητας και οι ανησυχίες για συνδυασμό γρίπης και κορωνοϊού εγκυμονούν τον κίνδυνο νέου κύματος πιέσεων στις ΜΕΘ Στερεάς Ελλάδας, όπως και στο σύνολο της χώρας.
Για τους παραπάνω λόγους, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα αναβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας και ενίσχυσης των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Στερεάς.
2. Θέσεις και προτάσεις της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας για την αναβάθμιση στον τομέα της υγείας.
Η Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας θέτοντας τις ανάγκες των Δήμων και των πολιτών σε πρώτο πλάνο και όντας άρτιος γνώστης της υφιστάμενης κατάστασης στον τομέα της υγείας διατυπώνει τις ακόλουθες προτάσεις:
Άμεση χρηματοδότηση δράσεων για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Οι δράσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων και των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την προμήθεια σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού. Η ανάγκη έγινε περισσότερο επιτακτική, λόγω των ελλείψεων που παρατηρήθηκαν κατά την έξαρση του COVID19.
Άμεση πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού για την επαρκή στελέχωση των μονάδων υγείας. Παράλληλα, πρέπει να δοθούν κίνητρα (οικονομικά κίνητρα και εξέλιξη) για την προσέλκυση γιατρών στο ΕΣΥ και κυρίως στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Γενικότερα, η τακτική της πρόσληψης επικουρικού προσωπικού δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει και πρέπει να εγκαταλειφθεί. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται απαραίτητη η επικαιροποίηση των οργανισμών λειτουργίας των Δομών.
Εντατικοποίηση πρωτοβουλιών των Δήμων για τον εμβολιασμό για τον COVID19 (πχ τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα), προκειμένου να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, στους οποίους η νόσος είναι περισσότερο επικίνδυνη.
Αύξηση της χρηματοδότησης προς τις μονάδες υγείας, σε συνάρτηση και με τα έσοδά τους για να μπορούν να καλύψουν κυρίως τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Χαρτογράφηση και καταγραφή των Μονάδων Υγείας, του εξοπλισμού που διαθέτουν και του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές, προκειμένου να είναι εφικτός ο άμεσος έλεγχος των δυνατοτήτων του συστήματος υγείας στις κατά τόπου περιοχές και στη συνέχεια να υπάρχει δυνατότητα άμεσης παρέμβασης, ούτως ώστε να διασφαλίζεται ένα ελάχιστο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την άμεση συνεργασία των ιατρών των δομών της Πρωτοβάθμιας Υγείας με εκείνους της Δευτεροβάθμιας προκειμένου να αποφεύγονται άσκοπες/περιττές διακομιδές, οι οποίες κοστίζουν όχι μόνο σε χρήμα αλλά κυρίως χρόνο.
Διασφάλιση ύπαρξης εξειδικευμένων δομών στην περιφέρεια και τουλάχιστον στα 6 μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε η νοσηλεία ασθενών που πάσχουν από ευρύτατα διαδεδομένες πλέον ψυχικές νόσους και νόσους όπως ο αυτισμός και το Alzheimer να γίνονται σε αυτές.
Επέκταση της κάλυψης από το Βοήθεια στο Σπίτι σε περιοχές όπου σήμερα δεν υφίσταται και ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Διεύρυνση των δωρεάν ιατρικών καλύψεων .Προτείνεται να συμπεριληφθούν τα έξοδα φυσικοθεραπείας, λογοθεραπείας και εργοθεραπείας των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα έξοδα οδοντιατρικών επεμβάσεων και τα έξοδα διαγνωστικών εξετάσεων. , σε τομείς που δεν καλύπτονται επαρκώς, όπως για παράδειγμα οι οδοντιατρικές επεμβάσεις.
Ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας με τη δημιουργία μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας σε τοπικό επίπεδο (ΤΟΜΥ σε όλους τους δήμους) και την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, για να μπορούν να αντιμετωπισθούν μη σοβαρά περιστατικά και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
Λειτουργία δημοτικών ιατρείων με δυνατότητα συνταγογράφησης.
Διοικητική αναδιοργάνωση των Υ.ΠΕ. και πιο συγκεκριμένα δημιουργία μιας Υ.ΠΕ. ανά Περιφέρεια Περιφερειακή Ενότητα.
Λειτουργία Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων, Συμβουλευτικών σταθμών, Δομών Επανένταξης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Στερεάς Ελλάδας με βελτίωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.
Σε σχέση με τις δομές απεξάρτησης, στη Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λιβαδειά υπάρχει μία δομή συμβουλευτικού σταθμού, όπου γίνεται η πρώτη υποδοχή των εξαρτημένων ατόμων από εξαρτησιογόνες ουσίες. Στη συνέχεια τα άτομα απευθύνονται σε Δομές της Αθήνας για τη συμμετοχή τους σε κλειστά ή μικτά προγράμματά τους, που στόχο έχουν την επανένταξή τους στην κοινωνία. Δεδομένης της πολύ καλής προσπάθειας που γίνεται στον συμβουλευτικό σταθμό της Λιβαδειάς και της υψηλής αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων επανένταξης (άνω του 70%) κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία συμβουλευτικών σταθμών και Δομών Επανένταξης σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, και δη στη Στερεά Ελλάδα, στις πόλεις της Λαμίας και της Χαλκίδας.