• Κεντρική
  • Ψαχνά
  • Εύβοια
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Άρθρογραφία
  • Υγεία
  • Οικονομία
  • Αγγελίες
  • Ζώδια
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Popular Posts

    • Τα ζευγάρια των «32» του Μουντιάλ και οι ημερομηνίες των αγώνων
    • Εντοπίστηκε λέμβος με 92 μετανάστες ανοιχτά της Γαύδου
    • Τροχαίο με τραυματισμό στο δρόμο Χαλκίδας - Δροσιάς
    • Τροχαίο με σοβαρό τραυματισμό στο Βασιλικό
    • Τροχαίο ατύχημα με εγκλωβισμό στο δρόμο Χαλκίδας - Δροσιάς
    • Βενεζουέλα: Νεογέννητο μωρό ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα, 32 ώρες μετά τον φονικό σεισμό
    • Φωτιά στο Σπαθάρι - Επιχειρούν εναέρια μέσα (φωτό - video)
    • Νέα Αρτάκη:Έφυγε από τη ζωή ο Γλύπτης Γιώργος Ραχούτης - Ήταν εθελοντής του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Διρφύων Μεσσαπίων και είχε φιλοτεχνήσει το Μνημείο των Ηρώων στο Ουρδί
    • Στη Νέα Αρτάκη το 14ο της ΑΕΚ
    • Φωτιά στη Βοιωτία: Επιχειρούν εναέρια μέσα -Ήχησε το 112
June 28, 2026
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
- Advertisement -
  • Κεντρική
  • Ψαχνά
  • Εύβοια
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Άρθρογραφία
  • Υγεία
  • Οικονομία
  • Αγγελίες
  • Ζώδια
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
Home » Πολιτική

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου – Αποφυγή νέας ανθρωπιστικής κρίσης

Psaxna.gr Posted On 19 Μαρτίου 2026
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

Κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της παροχής σαφών απαντήσεων στην παρούσα κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Η κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που πλήττεται από έναν εκτενή πόλεμο, έχει σημαντικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία, όπως επισήμανε ο Έλληνας ηγέτης.

«Είναι απαραίτητο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να μελετήσει με σοβαρότητα τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης», επεσήμανε, αναφορικά με τρεις σημαντικές παρατηρήσεις που έκανε. Πρώτον, υπογράμμισε την ανάγκη μίας πραγματικής ενεργοποίησης της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ, καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να κινητοποιηθούν και να συνεργαστούν από κοινού. «Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που στήριξε την Κύπρο όταν δέχθηκε επίθεση, και αυτό η διεθνής κοινότητα πρέπει να το αναγνωρίσει», πρόσθεσε.

«Διεκδικούμε έναν λειτουργικό οδικό χάρτη»

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πρόθεσή του να θέσει το θέμα της αμοιβαίας συνδρομής ανοικτά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ζητώντας έναν λειτουργικό οδικό χάρτη. «Πρέπει να εξετάσουμε πώς θα μπορέσουμε αυτή την ατύπως ενεργοποιημένη ρήτρα να τη μετατρέψουμε σε μία θεσμικά εδραιωμένη επιλογή», τόνισε, εστιάζοντας στη σημασία της συνεργασίας στην περίπτωση νέων επιθέσεων κατά ευρωπαϊκών κρατών.

«Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει ένας καθαρός προγραμματισμός για τις επόμενες κινήσεις μας», δήλωσε, εξηγώντας ότι η ασφάλεια αφορά όλους τους πολίτες και προϋποθέτει τη στήριξη των ευρωπαϊκών κρατών.

«Θησαυρός οι ενεργειακές λύσεις»

Αναφερόμενος στις οικονομικές και ενεργειακές επιπτώσεις της κρίσης, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κατάσταση με τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές του Κόλπου μπορεί να εκτοξεύσει τις τιμές της ενέργειας, συμπαρασύροντας την παγκόσμια οικονομία σε δύσκολες καταστάσεις. «Αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και λογική», προειδοποίησε και κάλεσε για άμεσες δράσεις και συνεργασίες στην περιοχή.

«Η Ευρώπη οφείλει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές και να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους πολίτες μας. Εκτός από εθνικές λύσεις, χρειάζονται και ευρωπαϊκές απαντήσεις», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων για να στηρίξει τους πολίτες της.

«Ευρωπαϊκή ενότητα στην προσφυγική κρίση»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προσφυγικές ροές, επισημαίνοντας ότι η κρίση δεν πρέπει να επαναφέρει την Ευρώπη στην κατάσταση του 2015. «Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί ξανά να βιώσει μία τέτοια κατάσταση. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις ενδεχόμενες εξελίξεις», επισήμανε, υπογραμμίζοντας την απαραίτητη ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

«Από αυτή τη Σύνοδο, περιμένω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η Ευρώπη δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και θα διαφυλάξει τα σύνορά της με αποφασιστικότητα», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Share

Share
Post
Email
Print
0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It




Author

Psaxna.gr


Trending Now
Τα ζευγάρια των «32» του Μουντιάλ και οι ημερομηνίες των αγώνων
Psaxna.gr 28 Ιουνίου 2026
Εντοπίστηκε λέμβος με 92 μετανάστες ανοιχτά της Γαύδου
Psaxna.gr 27 Ιουνίου 2026
Δρόμος Ψαχνών -Πολιτικών: ΙΧ βγήκε εκτός του δρόμου
Read Next

Δρόμος Ψαχνών -Πολιτικών: ΙΧ βγήκε εκτός του δρόμου

Leave A Reply

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  •  

     

     

     


- Advertisement -
  • Like Us On Facebook

    Loading...
  • Πρόσφατα σχόλια

    • s. στο Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Καλοκαιρινή Γιορτή του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Διρφύων – Μεσσαπίων με θέμα «Μικρές Θεές και Μικροί Θεοί της Αρχαίας Ελλάδας»
    • Μπούρας Χρήστος στο Υγροβιότοπος Κολοβρεχτη:Τρία χρόνια αδιαφορίας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Η μελέτη του ΕΚΒΥ έμεινε στα χαρτιά
    • Μπούρας Χρήστος στο Live το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων
    • Μπούρας Χρήστος στο Live το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων
    • θα δει απο κοντα τον Ρολαντο στο Ο Κώστας Κατσανάς κέρδισε σε διαγωνισμό,και θα δει από κοντά Μουντιάλ και Κριστιάν Ρονάλντο
  • - Advertisement -

Press enter/return to begin your search