• Κεντρική
  • Ψαχνά
  • Εύβοια
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Άρθρογραφία
  • Υγεία
  • Οικονομία
  • Αγγελίες
  • Ζώδια
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Popular Posts

    • Αποτελέσματα αγώνων Κυριακής (29/3/26)
    • Παιανιακός - Α.Ε. ΗΡΑ Διρφύων Μεσσαπίων 0-4
    • Τίμησαν τους Ήρωες στη Στέρνα του Πανού
    • Ψαχνά:Αθώος ο 44χρονος, ζήτησε συγγνώμη από τον Αστυνομικό
    • Στις κάλπες οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ, εκλέγουν τη νέα Κεντρική Επιτροπή
    • Γ Εθνική 5ος όμιλος:Αποτελέσματα 2ης αγωνιστικής πλέι οφ
    • Καλά στην υγεία του ο αθλητής του Enduro-Μεταφέρεται σε ασφαλές σημείο από Πυροσβέστες και Εθελοντές
    • Φωτιά στην Ερέτρια - Εθελοντές και Πυροσβεστική στο σημείο
    • Τραυματίστηκε μοτοσικλετιστής στον Πυξαριά στη βόλτα Enduro
    • Πρωταπριλιά: Χιονοκαταιγίδες και ψυχρός αέρας σαρώνουν τη χώρα
March 29, 2026
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
- Advertisement -
  • Κεντρική
  • Ψαχνά
  • Εύβοια
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Άρθρογραφία
  • Υγεία
  • Οικονομία
  • Αγγελίες
  • Ζώδια
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
Home » Ελλάδα Εύβοια

Υδροπλάνα: «Ανάγκη άμεσης και καθαρής απόφασης για την έναρξη πτήσεων»

Psaxna.gr Posted On 9 Φεβρουαρίου 2026
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

Κοινή Επιστολή απέστειλαν οι Δήμαρχος Σκύρου Κυριάκος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας και Σκύρου Άννα Κουτσούπη και Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου Ελένη Γαβρίλη, σχετικά με τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην έκδοση της άδειας εμπορικής χρήσης των υδροπλάνων, η οποία αποτελεί κρίσιμο εμπόδιο για την έναρξη πτήσεων και την ουσιαστική ενίσχυση της νησιωτικής συνδεσιμότητας της Εύβοιας, της Σκύρου, των Σποράδων και όλων των νησιωτικών και χερσαίων προορισμών της χώρας.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Κύριε Υπουργέ,
Η υπόθεση των υδροπλάνων στη χώρα έχει πάψει εδώ και καιρό να αποτελεί τεχνικό ή θεσμικό ζήτημα. Έχει εξελιχθεί σε μια παρατεταμένη εκκρεμότητα, η οποία δημιουργεί σύγχυση, αβεβαιότητα και πλέον εύλογη αγανάκτηση στις τοπικές κοινωνίες και στον τουριστικό κλάδο.

Εδώ και περισσότερα από είκοσι χρόνια, τα υδροπλάνα επανέρχονται διαρκώς στον δημόσιο λόγο. Νομοθετικά πλαίσια θεσπίζονται και τροποποιούνται, εξαγγελίες γίνονται και προσδοκίες καλλιεργούνται. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστικά καμία εμπορική δραστηριότητα υδροπλάνων στη χώρα.

Είναι προφανές ότι γύρω από το ζήτημα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφωνίες και επιφυλάξεις σε διοικητικό επίπεδο. Παράλληλα, καταγράφονται και εξωγενείς αντιδράσεις, κυρίως επιχειρηματικού χαρακτήρα,
απέναντι στην ενεργοποίησή τους. Οι διαφορετικές αυτές στάσεις, ωστόσο, δεν μπορεί να οδηγούν σε διαρκή αδράνεια ούτε να μετακυλίονται επ’ αόριστον στις τοπικές κοινωνίες.

Ως Δήμαρχος Σκύρου και ως εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου της Εύβοιας και της Σκύρου, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν αποδεχόμαστε άλλη αναμονή. Δεν μας ενδιαφέρει η αντιπαράθεση. Μας ενδιαφέρει ένα και μόνο πράγμα: να υπάρξει καθαρή, επίσημη και τελική απόφαση.

Ιδιαίτερη σημασία για εμάς έχει η άμεση αρχική διασύνδεση της Εύβοιας και της Σκύρου με τις Σποράδες και τον Βόλο, ως απαραίτητος αναπτυξιακός μοχλός για την ευρύτερη περιοχή, καθώς και η διασύνδεση με άλλους προορισμούς του Αιγαίου και της ηπειρωτικής χώρας που διαθέτουν αδειοδοτημένα υδάτινα πεδία ή υδατοδρόμια. Η δημιουργία ενός λειτουργικού δικτύου υδροπλάνων μπορεί να ενισχύσει την περιφερειακή συνοχή, να διευκολύνει τις τουριστικές ροές και να δημιουργήσει ουσιαστικές συνέργειες μεταξύ προορισμών.

Στην περίπτωση της Σκύρου δεν τίθεται ζήτημα ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης. Το νησί διαθέτει το δικό του πλοίο και εξυπηρετείται υποδειγματικά.

Η Σκύρος δεν περιορίστηκε ποτέ σε παθητικό ρόλο. Ήδη από τον Απρίλιο του 2014, το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου προχώρησε στον πρώτο διαγωνισμό στην Ελλάδα για τη δημιουργία υδατοδρομίου εντός λιμένα από ιδιωτικό φορέα, αποστέλλοντας την προκήρυξη σε δεκάδες λιμενικούς φορείς σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο την επιτάχυνση της δημιουργίας ενός εθνικού δικτύου υδροπλάνων. Και τώρα διαθέτει υδατοδρόμιο και υδάτινο πεδίο!

Κατά την περίοδο των μνημονίων υπήρξαν αντικειμενικές δυσκολίες, αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και καθυστερήσεις. Σήμερα, επτά έτη μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τέτοιες δικαιολογίες δεν υφίστανται. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρείται ένα διαρκές θολό τοπίο, όπου κάθε φορά ανακύπτει ένα νέο εμπόδιο, μεταθέτοντας τη χορήγηση των απαιτούμενων αδειών και, τελικά, την έναρξη της εμπορικής εκμετάλλευσης.

Σε πολλές χώρες όπου τα υδροπλάνα λειτουργούν εδώ και χρόνια, τα πράγματα είναι απλά και λειτουργικά. Στην Ελλάδα, αντιθέτως, έχουμε φτάσει στο σημείο να αναζητούμε πρόβλημα για κάθε λύση. Έτσι παραμένει ανενεργή μια τουριστική δραστηριότητα που θα μπορούσε να προσφέρει άμεση συνδεσιμότητα, εξωστρέφεια, ανταλλαγές επισκεπτών, ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και ουσιαστική αναβάθμιση των μεταφορών αλλά και των
διακομιδών!
Στην Εύβοια και τη Σκύρο θέλουμε να πετάξουν τα υδροπλάνα. Θέλουμε να ξεκινήσει μια οργανωμένη τουριστική υπηρεσία που θα παρακάμπτει προβλήματα και θα δίνει αναπτυξιακή ανάσα σε περιοχές που τη χρειάζονται.

Για πολλούς προορισμούς, οι συνδέσεις με υδροπλάνα θα αποτρέψουν τη διενέργεια του «γύρου της Ελλάδας» για την προσέγγισή τους. Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση σημαίνει χαμένη τουριστική περίοδο, χαμένο εισόδημα και χαμένες ευκαιρίες.

Με την παρούσα παρέμβαση δεν ζητούμε νέες διευκρινίσεις, νέες διαδικασίες ή νέες συσκέψεις. Είτε η Πολιτεία επιλέγει να ενεργοποιήσει τα υδροπλάνα, είτε επιλέγει να μην το πράξει. Και στις δύο περιπτώσεις, οφείλει να το δηλώσει ρητά και υπεύθυνα και καθαρά! Ζητούμε απόφαση!”

 

Πηγή:stereanews.gr

Share

Share
Post
Email
Print
0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It




Author

Psaxna.gr


Trending Now
Αποτελέσματα αγώνων Κυριακής (29/3/26)
Psaxna.gr 29 Μαρτίου 2026
Παιανιακός - Α.Ε. ΗΡΑ Διρφύων Μεσσαπίων 0-4
Psaxna.gr 29 Μαρτίου 2026
Τραγωδία στην Άρτα: 35χρονη πέθανε λίγες μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού της
Read Next

Τραγωδία στην Άρτα: 35χρονη πέθανε λίγες μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού της

Leave A Reply

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  •  


- Advertisement -
  • Like Us On Facebook

    Loading...
  • - Advertisement -
  • Πρόσφατα σχόλια

    • Μπούρας Χρήστος στο Ψαχνά:Αδέσποτα δάγκωσαν 27χρονο από τη Μακρυκάπα
    • Μπούρας Χρήστος στο Νέος τραυματισμός γυναίκας από αδέσποτα στα Ψαχνά
    • Μπούρας Χρήστος στο Νέος τραυματισμός γυναίκας από αδέσποτα στα Ψαχνά
    • ΆΝΝΑ ΠΡΙΟΝΑ στο Νέος τραυματισμός γυναίκας από αδέσποτα στα Ψαχνά
    • Χρήστος Μπούρας στο Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ανδρούτσος σε ηλικία 69 ετών
    • Μπούρας Χρήστος στο Τροχαίο ατύχημα στα Ψαχνά
    • Bag στο Ο Σπύρος Ραπτάκης Κυβερνήτης του ταχύπλοου σκάφους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ευβοίας
    • noname στο Αναβλήθηκε η παρέλαση στην Καστέλλα
    • noname στο Ο Σπύρος Ραπτάκης Κυβερνήτης του ταχύπλοου σκάφους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ευβοίας
    • noname στο Έπαιξαν ύμνο της Χούντας σε εορτασμούς για την 25η Μαρτίου
  • - Advertisement -

Press enter/return to begin your search