Live η συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής αρχής (video)

Δείτε ζωντανά στο video την συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής αρχής του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων
Δείτε ζωντανά στο video την συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής αρχής του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων
Κύριε Κουλοχέρη θα ήθελα να δημοσιεύατε ένα ανάλογο ερώτημά σας προς την δημοτική αρχή για τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων .
Παρέμβαση Γιώργου Σπύρου για την κατάσταση των παραλιών του Δήμου Χαλκιδέων
9 Μαΐου 2025, 10:10 Γιώργος Σπύρου
O Επικεφαλής της παράταξης «Άμεσα – Νέο Ξεκίνημα» Γιώργος Σπύρου ζητά απαντήσεις και δράση από τη δημοτική αρχή.
Σοβαρά ερωτήματα για τον καθαρισμό των παραλιών και τη διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων θέτει προς τη δημοτική αρχή ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Άμεσα – Νέο Ξεκίνημα», Γιώργος Σπύρου, ενόψει της συνεδρίασης λογοδοσίας της 14ης Μαΐου 2025.
Όπως σημειώνει, η εικόνα πολλών μη οργανωμένων παραλιών του Δήμου είναι απογοητευτική, με σκουπίδια που έχουν εκβραστεί από το κύμα, καθώς και ογκώδη αντικείμενα και φυτομάζα που παραμένουν ανεπεξέργαστα. Ο ίδιος τονίζει πως η χρήση ακατάλληλων μηχανημάτων όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά επιβαρύνει την κατάσταση.
Ο κ. Σπύρου υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης με ειδικά συνεργεία και εξοπλισμό, αλλά και την ταχεία σύναψη νέας σύμβασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς η προηγούμενη έχει λήξει χωρίς να έχει αντικατασταθεί.
Παράλληλα, επισημαίνει το οξύμωρο της πρόσφατης αύξησης των ανταποδοτικών τελών κατά 30% και καλεί τη δημοτική αρχή να απαντήσει σε τρία βασικά ερωτήματα: για τις ενέργειες που έχουν γίνει, για τον προγραμματισμό καθαρισμών και για τον τρόπο διαχείρισης των ήδη συσσωρευμένων απορριμμάτων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισήγησης του θέματος:
ΠΡΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
Εισαγωγή και εισήγηση θέματος για τη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της 14ης Μαϊου 2025
Του Γεώργιου Σπύρου, κατοίκου Χαλκίδας, Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Χαλκιδέων
Θέμα: «Καθαρισμός Παραλιών και διάθεση των απορριμμάτων»
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Ενώ έχει ξεκινήσει η καλοκαιρινή περίοδος και έχουν πληθύνει οι επισκέπτες του δήμου μας, δυστυχώς η κατάσταση των μη οργανωμένων παραλιών κατά την επιεικέστερη έκφραση είναι ακόμη απαράδεκτη.
Είναι γεμάτες σκουπίδια τα οποία έχει εκβράσει το κύμα κατά τους χειμερινούς μήνες, τα οποία έχουν καταλήξει στην θάλασσα κυρίως μέσω των ρεμάτων, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που έχουν προηγηθεί.
Η σύνθεση των σκουπιδιών αυτών απαρτίζεται από πλαστικά, φυτομάζα (φύκια, κλαδιά, κορμούς δέντρων, καλάμια), καθώς και διάφορα άλλα ογκώδη αντικείμενα.
Αυτή η κατάσταση των παραλιών, αμαυρώνει την εικόνα του δήμου, τον δυσφημίζει στους επισκέπτες, ζημιώνει τον τουρισμό και προσβάλλει τους δημότες.
Παράλληλα ο δήμος παρουσιάζει μέσω αυτής της εικόνας, ένα αρνητικό υπόδειγμα.
Ένα αντιπαράδειγμα.
Κάποιες προσπάθειες που έγιναν σε μερικές παραλίες με ακατάλληλα μέσα, δηλαδή με τρακτέρ και γεωργικά παρελκόμενα, ή βαριά μηχανήματα έργου (φορτωτές), δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνουν, γιατί τεμαχίζουν και θάβουν στην άμμο τα απορρίμματα.
Παρίσταται λοιπόν κατεπείγουσα ανάγκη καθαρισμού των παραλιών του δήμου με εργάτες και ειδικά μηχανήματα που προορίζονται ειδικά για αυτό το σκοπό και τα χρησιμοποιούν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας.
Εξίσου όμως ανάλογη είναι η ανάγκη διαχείρισης των απορριμμάτων που θα συγκεντρωθούν από τις παραλίες και θα προστεθούν στα υπόλοιπα ογκώδη αντικείμενα και φυτομάζα, τα οποία συγκεντρώνονται ήδη ανεξέλεγκτα σε διάφορα μέρη σε μεγάλες ποσότητες.
Είναι γνωστό ότι η προηγούμενη σύμβαση για μεταφορά και διαχείριση ογκωδών αντικειμένων και φυτομάζας έχει λήξει από τις 30 Απριλίου 2025 χωρίς να έχει ανανεωθεί, ή καταρτιστεί νέα με τον ίδιο ή άλλο εργολάβο, με αποτέλεσμα τα απορρίμματα αυτά να συσσωρεύονται επικίνδυνα χωρίς να μπορεί ο δήμος να τα διαχειριστεί με τον αρμόζοντα τρόπο.
Είναι σημαντικό ότι αυτή η κατάσταση συμβαίνει στο δήμο μας σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί τα ανταποδοτικά τέλη με πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 30%, γεγονός που γεννά μεγάλο προβληματισμό για το αν τουλάχιστον πιάνει κάποιο τόπο αυτή η τόσο μεγάλη αύξηση.
Κατόπιν αυτών ερωτάται η δημοτική αρχή:
1. Σε τι ενέργειες έχει προβεί για την αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων και φυτομάζας από τις παραλίες και τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου μας.
2. Τι προτίθεται να κάνει και μάλιστα στο συντομότερο δυνατό χρόνο για τον καθαρισμό των μη οργανωμένων παραλιών από διάφορα απορρίμματα, ογκώδη αντικείμενα και φυτομάζα.
3. Πως σκοπεύει να διαχειριστεί τα ογκώδη απορρίμματα και φυτομάζα, τόσο αυτά που θα προκύψουν από τον καθαρισμό των παραλιών, όσο και αυτά που ήδη έχουν συσσωρευτεί και θα συνεχίζουν να συσσωρεύονται από τα νοικοκυριά, δηλαδή από κλαδέματα κήπων και καθαρισμούς οικοπέδων, ιδίως λόγω της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.
Χαλκίδα 08/05/2025
Ο επερωτών δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Σπύρου
επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Άμεσα – Νέο Ξεκίνημα»
Χαρά στο /η συνδημότη που ΨΑΘΟπονά και στην επικράτεια του δήμου και όχι μόνο , ζει τη …………………………………………………..
Από το 00 : 55 : 50 μέχρι το τέλος πονέστε για το δήμο μας .
Συγχαρητήρια στο πρόεδρο του δ.σ. κύριο Σπυρόπουλο που ήρθη στο ύψος του ρόλου του στο 1 : 08 : 43 και απευθυνόμενος στο δήμαρχο του είπε : ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΥ ΞΑΝΑΚΤΥΠΗΣΕΙΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
ΕΥΓΕ στο νονό , που ακούστηκε ο βαφτιστικός (το ΨΑΘΑ τον έχουν βαπτίσει οι Σπυροπουλέοι 🙂 να προσβάλει ( κτύπησε το χέρι στο τραπέζι ) το νονό .