• Κεντρική
  • Ψαχνά
  • Εύβοια
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Άρθρογραφία
  • Υγεία
  • Οικονομία
  • Αγγελίες
  • Ζώδια
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Popular Posts

    • Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη: Προχωρά η υλοποίηση του έργου προσβασιμότητας ΑμεΑ σε παραλίες του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου
    • Ξάνθη: Νεκρό νεογέννητο βρέφος σε εγκαταλελειμμένο σπίτι
    • Οκλαχόμα: Ιστορική απόφαση κατά του γάμου ανηλίκων φέρνει αλλαγές στην πολιτεία
    • Τραγωδία σε ανθρακωρυχείο στην Κολομβία με τέσσερις νεκρούς
    • Λάθη στο περπάτημα που μπορεί να βλάψουν την υγεία σας
    • Με επιτυχία η 21η εθελοντική αιμοδοσία στα Ψαχνά για την Τράπεζα Αίματος «Γεώργιος Ψαθάς»
    • Τα ζώδια σήμερα Δευτέρα 11 Μαϊου
    • Πρωταθλήτρια Ελλάδας η ΑΕΚ
    • 200 κάμερες σε λειτουργία για την ασφάλεια των οδηγών στην Αττική
    • Εξαφανίστηκε 31χρονη στη Θήβα
May 11, 2026
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
- Advertisement -
  • Κεντρική
  • Ψαχνά
  • Εύβοια
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Άρθρογραφία
  • Υγεία
  • Οικονομία
  • Αγγελίες
  • Ζώδια
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
Home » Αθλητικά

“10 ΟΚΤΩΒΡΗ: ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ” (ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗ)

Σταμάτης Κ. Ρουσόδημος Posted On 11 Οκτωβρίου 2016
2


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

Image result for παγκοσμια ημερα ψυχικης υγειας
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας, μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε για τον τομέα αυτό και να ευαισθητοποιηθούμε σαν κοινωνία απέναντι στον ψυχικά ασθενή.


Το μεγάλο στοίχημα στο χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι η αποασυλοποίηση ή αλλιώς αποιδρυματισμός των ασθενών, δηλαδή η έξοδός τους από τα μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας και η επανένταξή τους στην κοινωνία.


Ο ψυχικά πάσχων ο οποίος αφήνει πίσω του το περιβάλλον του ψυχιατρείου, καλείται να μάθει να «ξαναζεί» με την οικογένεια και το περιβάλλον του, ακολουθώντας όμως την φαρμακευτική του αγωγή και ίσως κάποια προγράμματα επανένταξης.


Η οικογένεια του πάσχοντος ατόμου καλείται κι εκείνη με τη σειρά της να μάθει να «ξαναζεί» μαζί του και να αποφεύγει λανθασμένες συμπεριφορές όπως είναι η υπερπροστασία, η απόρριψη του ατόμου, η άρνηση της νόσου ή η απομόνωσή του από την κοινωνία.


Να σημειωθεί πως η επιβάρυνση της οικογένειας με άρρωστο μέλος είναι τεράστια σε επίπεδο ψυχολογικό, οικονομικό και κοινωνικό. Γι αυτό και οι αρμόδιοι φορείς θα ήταν καλό να προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη και στην οικογένεια των ψυχικά ασθενών.


Υπάρχουν όμως και εναλλακτικές δομές διαμονής των ψυχικά ασθενών όπου διαμένουν, εκπαιδεύονται και εξελίσσονται, όταν δεν υπάρχει κάποιο άλλο υποστηρικτικό περιβάλλον. Αυτές οι δομές αφορούν ξενώνες, οικοτροφεία και προστατευόμενα διαμερίσματα, οι οποίες είναι στελεχωμένες με εκπαιδευμένο προσωπικό (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές).


Ο στόχος του σύντομου αυτού άρθρου είναι η ευαισθητοποίηση της κοινότητας, η πρόκληση του ενδιαφέροντος για αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τη ψυχική νόσο και η τροποποίηση των αρνητικών στάσεων απέναντι στον ψυχικά ασθενή.
Μη Κυβερνητικές – μη κερδοσκοπικές οργανώσεις στήριξης ασθενών και των οικογενειών του






Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ)
Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής – Κινητικής Αποκατάστασης και Μέριμνας Υγείας (ΕΨΑΜΥ)
Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου
Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε)
Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ)
Σύλλογος ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ)



Έφη Αρβανίτη

Νοσηλεύτρια

Share

Share
Post
Email
Print
0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It




Author

Σταμάτης Κ. Ρουσόδημος

Ο Σταμάτης Κ. Ρουσόδημος είναι Ιδιοκτήτης, Νόμιμος Εκπρόσωπος και Διαχειριστής της Ιστοσελίδας Psaxna.gr. Είναι μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού τύπου Μακεδονίας-Θράκης με Αριθμό Μητρώου 0533.

Trending Now
Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη: Προχωρά η υλοποίηση του έργου προσβασιμότητας ΑμεΑ σε παραλίες του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου
Psaxna.gr 11 Μαΐου 2026
Ξάνθη: Νεκρό νεογέννητο βρέφος σε εγκαταλελειμμένο σπίτι
Psaxna.gr 11 Μαΐου 2026
'ΜΠΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ" ! ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΨΑΧΝΩΝ 1-3
Read Next

'ΜΠΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ" ! ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΨΑΧΝΩΝ 1-3

2 Comments

sterg
11 Οκτωβρίου 2016 at 10:23
Reply

Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ παράξενη ιστορία από αρχαιοτάτων χρόνων. Βασίζεται στην ιδέα ότι υπάρχουν «οι δικοί μου « και «οι άλλοι». Για τους δικούς μου γίνομαι θυσία και υπάρχω μέσα από τα μάτια τους. Οι άλλοι είναι αντικείμενα χειρισμών. Αυτή είναι η θεμελιώδης δομή της ελληνικής κοινωνίας και νοοτροπίας από αρχαιοτάτων χρόνων. Αυτό το βλέπουμε και στην πολιτική ζωή με μορφή καρικατούρας. Για τους δικούς μας όλες οι μηχανές και οι διευθετήσεις επιτρέπονται και μάλιστα χωρίς κανένα ηθικό ενδοιασμό. Λένε «είναι ο δικός μας άνθρωπος»! και το περίφημο επιχείρημα «οι άλλοι δεν κλέβανε»; Η ελληνική οικογένεια έχει ισχυρότατα ερείσματα και κοινωνιολογικά και ψυχικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει υποστεί αβαρίες. Το να λειτουργείς μέσα από το πρίσμα του «Εμείς» έχει υπέρ, ότι ποτέ δεν νοιώθεις πως θα βρεθείς στο πουθενά, έχει και κατά, ότι δεν είσαι ποτέ μόνο «Εγώ» Είσαι «Εγω-μεις»!
(Νικος Σιδερης,Ψυχιατρος-συγγραφεας)


Ανώνυμος
12 Οκτωβρίου 2016 at 09:03
Reply

η υπερβολική καταπόνηση κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, ο θυμός και η έντονη συναισθηματική φόρτιση συνδέονται με υπερδιπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος σε διάστημα μίας ώρας. Μάλιστα, όταν οι τρεις παράγοντες συνυπάρχουν, δηλαδή όταν κάποιος γυμνάζεται ενώ είναι θυμωμένος και συναισθηματικά πιεσμένος, ο κίνδυνος εμφράγματος είναι υπερτριπλάσιος για το ίδιο χρονικό διάστημα.


Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  •  

     

     

     


- Advertisement -
  • Like Us On Facebook

    Loading...
  • Πρόσφατα σχόλια

    • Μπούρας Χρήστος στο Αναπτύσσεται επικίνδυνα το φαινόμενο με τα αδέσποτα στα Ψαχνά
    • Μπούρας Χρήστος στο Αναπτύσσεται επικίνδυνα το φαινόμενο με τα αδέσποτα στα Ψαχνά
    • ΆΝΝΑ ΠΡΙΟΝΑ στο Αδέσποτο επιτέθηκε σε εργαζόμενη του Δήμου και την τραυμάτισε
    • Μπούρας Χρήστος στο Live η συνεδρίαση της ΠΕΔ στα Ψαχνά
    • Μπούρας Χρήστος στο Live η συνεδρίαση της ΠΕΔ στα Ψαχνά
  • - Advertisement -

Press enter/return to begin your search