Χανταϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα – Σοκ για την παγκόσμια υγεία
Συναγερμός έχει σημάνει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μετά την επιβεβαίωση οκτώ περιπτώσεων μόλυνσης από το στέλεχος του χανταϊού των Άνδεων σε κρουαζιερόπλοιο. Οι αρχές παρακολουθούν την κατάσταση προσεκτικά, με τα πρώτα δείγματα της επιδημίας να προκαλούν σημαντική ανησυχία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις, από τα 11 κρούσματα που έχουν αναφερθεί, τα οκτώ έχουν επιβεβαιωθεί ως θετικά στον ιό. Δύο από τους επιβεβαιωμένους ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχει προς το παρόν εμβόλιο για τον χανταϊό, και οι επιπτώσεις του μπορεί να είναι σοβαρές, όπως οξύ αναπνευστικό σύνδρομο. Ο ΠΟΥ εκτιμά τον κίνδυνο για τους επιβάτες του κρουαζιεροπλοίου ως «μέτριο», ενώ για τον ευρύτερο πληθυσμό θεωρείται «μικρός».
Στόχος των αρχών είναι η ασφαλής παρακολούθηση των ατόμων που βρέθηκαν σε επαφή με τους φορείς του ιού. Στις ΗΠΑ, οι 18 επιβάτες που επιστρέφουν από το κρουαζιερόπλοιο παρακολουθούνται σε νοσοκομεία, ενώ ορισμένοι από αυτούς έχουν ήδη υποβληθεί σε τεστ, με άλλα κράτη, όπως η Βρετανία και η Αυστραλία, να διαχειρίζονται παρόμοιες καταστάσεις.
Η προέλευση του στελέχους της επιδημίας παραμένει ασαφής, με τις αρχές να εξετάζουν τις συνθήκες που επέτρεψαν την εξάπλωση του ιού. Ερευνητικές ομάδες από το Ινστιτούτο Malbran της Αργεντινής σχεδιάζουν να συλλέξουν δείγματα από τον τοπικό πληθυσμό τρωκτικών για να διαπιστώσουν αν είναι φορείς του ιογενούς στέλεχους.
Η κατάσταση παρακολουθείται στενά και οι γιατροί προετοιμάζονται για τυχόν νέες εξελίξεις, καθώς η ενημέρωση του κοινού είναι κρίσιμη για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου.
















