• Κεντρική
  • Ψαχνά
  • Εύβοια
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Άρθρογραφία
  • Υγεία
  • Οικονομία
  • Αγγελίες
  • Ζώδια
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Popular Posts

    • Παρουσίαση βιβλίου «ΠΕΡΙ ΑΛΩΣΕΩΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ» (Σάββατο 30/5/26 Μέγαρο Καράκωστα Χαλκίδα)
    • Εύβοια:Εικοσάχρονος τραυματίστηκε σε νεροτσουλήθρα και μεταφέρθηκε στην Αθήνα
    • Επίσκεψη Καραμπατσώλη στο Βησσαριώνειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Ιστιαίας
    • Άμπου Ντάμπι ή «Roig Arena»; Το μεγάλο δίλημμα για το Final Four 2027
    • Το πανηγύρι του καλοκαιριού στην Τριάδα Ευβοίας (Κυριακή 31 Μαϊου)
    • Μεγάλο καλοκαιρινό γλέντι στον Πισσώνα (Σάββατο 13 Ιουνίου)
    • Ζητείται προσωπικό για την κουζίνα από την ταβέρνα «Παράδεισος» στα Πολιτικά Ευβοίας
    • Βιωματική Θεία Λειτουργία για τους μαθητές του Γυμνασίου Καθενών στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Καθενών
    • Τα ζώδια σήμερα Τρίτη 26 Μαϊου
    • Αφένδρα Σοφία:«Αυτό το όχημα αποτελεί μία από τις τελευταίες πράξεις του αγαπημένου μας Δημάρχου Γιώργου Ψαθά»
May 26, 2026
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
- Advertisement -
  • Κεντρική
  • Ψαχνά
  • Εύβοια
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Άρθρογραφία
  • Υγεία
  • Οικονομία
  • Αγγελίες
  • Ζώδια
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
Home » Ελλάδα Οικονομία

Κούρεμα έως 50% στα πρόστιμα από την ΑΑΔΕ: Ποιοι μπορούν να το πετύχουν – Οι προϋποθέσεις

Psaxna.gr Posted On 13 Φεβρουαρίου 2026
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

Κούρεμα από 25% έως και 50% αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει από την ΑΑΔΕ σε πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε φορολογικές παραβάσεις πολιτών (φυσικών και νομικών προσώπων).

Αυτό αφορά σε όσους αποδέχονται χωρίς καθυστέρηση τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και παραιτούνται από κάθε ένδικο μέσο. Επίσης επισημαίνεται πως η εν λόγω έκπτωση χορηγείται ανάλογα με το στάδιο στο οποίο γίνεται η αποδοχή της παράβασης και της Πράξης Προσδιορισμού του Φόρου που κοινοποίησε η φορολογική Αρχή.

Ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ)
Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογική Διαδικασίας (ΚΦΔ), για να λάβουν την παραπάνω έκπτωση οι φορολογούμενοι, θα πρέπει να αποδεχτούν τις οφειλές που προέκυψαν από τον φορολογικό έλεγχο και να παραιτηθούν από όλα τα ένδικα μέσα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) αλλά και στα φορολογικά δικαστήρια.

Ο στόχος του Κώδικα είναι ουσιαστικά να εισπραχθούν άμεσα οι φόροι και τα πρόστιμα που καταλόγισαν οι ελεγκτικές αρχές αλλά και να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια από πιθανές προσφυγές κατά του Δημοσίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως μειώνονται τα πρόστιμα που βεβαιώνονται επί φορολογικών παραβάσεων, μόνο αν ο φορολογούμενος κάνει αποδεκτή την κύρια οφειλή του στα εξής στάδια:

  • Μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών, και έως την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης από την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, κατά περίπτωση, τα πρόστιμα μειώνονται κατά ποσοστό 50%.
  • Μετά την κοινοποίηση οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, τα πρόστιμα μειώνονται κατά ποσοστό 40%.
  • Μετά την κοινοποίηση της απόφασης της Δ.Ε.Δ. ή την πάροδο της προθεσμίας για τη σιωπηρή απόρριψη και ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής ενώπιον αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου πρώτου βαθμού, τα πρόστιμα μειώνονται κατά 30%.
  • Μετά την άσκηση δικαστικής προσφυγής και έως την προηγούμενη ημέρα της αρχικά ορισθείσας ημερομηνίας για την εισαγωγή της υπόθεσης προς συζήτηση ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου, τα πρόστιμα μειώνονται κατά ποσοστό 25%.

Η εξόφληση

  • Μόλις μειωθεί το ποσό του προστίμου, μετά θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να πληρωθεί εντός 3 ημερών από τη στιγμή που έχει γίνει η αποδοχή της σχετικής αίτησης.
  • Η εξόφληση του υπόλοιπου ποσού της οφειλής θα πρέπει να γίνει μέσω της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις.
  • Το κούρεμα στο πρόστιμο θα γίνει αφού πρώτα καταβληθούν ολοσχερώς και εμπρόθεσμα όλες οι δόσεις της υπαχθείσας στη ρύθμιση οφειλής. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης το προς μείωση ποσό του προστίμου θα τεθεί σε αναστολή είσπραξης.
  • Επιβαρύνεται το ποσό της συνολικής οφειλής μετά την αφαίρεση του ποσού αυτής που προκαταβάλλεται, αφού προηγουμένως παρέλθουν 30 ημέρες από την υποβολή της δήλωσης και έως την πλήρη εξόφληση με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τον χρόνο υποβολής της, προσαυξημένο κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες, ετησίως υπολογισμένο.

Εάν δεν πληρωθεί εμπρόθεσμα η δόση ή δεν εξοφληθεί εφάπαξ, τότε θα αρθεί η έκπτωση και επανέρχεται το συνολικό ποσό της οφειλής που ήταν πριν τη μείωση του αναλογικού προστίμου, ληξιπρόθεσμη, αφαιρουμένου τυχόν ποσού που ήδη καταβλήθηκε.

 

Πηγή:enikos.gr

Share

Share
Post
Email
Print
0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It




Author

Psaxna.gr


Trending Now
Παρουσίαση βιβλίου «ΠΕΡΙ ΑΛΩΣΕΩΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ» (Σάββατο 30/5/26 Μέγαρο Καράκωστα Χαλκίδα)
Psaxna.gr 26 Μαΐου 2026
Εύβοια:Εικοσάχρονος τραυματίστηκε σε νεροτσουλήθρα και μεταφέρθηκε στην Αθήνα
Psaxna.gr 26 Μαΐου 2026
ΟΣΕ: Προκήρυξη 33 θέσεων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών
Read Next

ΟΣΕ: Προκήρυξη 33 θέσεων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών

Leave A Reply

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  •  

     

     

     


- Advertisement -
  • Like Us On Facebook

    Loading...
  • Πρόσφατα σχόλια

    • noname στο 26ο Δημοτικό σχολείο Χαλκίδας:Σε τελική ευθεία ολοκλήρωσης το έργο από τον Δήμο Χαλκιδέων
    • noname στο Δήμος Ξηρομέρου: Ένας μικρός Δήμος με μεγάλες χρηματοδοτήσεις
    • Μπούρας Χρήστος στο «Άγνωστοι» ξεφορτώνουν αδέσποτα στον Παγώντα – Σε απόγνωση οι κάτοικοι
    • Μπούρας Χρήστος στο Αποφυλακίστηκε ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη Αλέξανδρος Γιωτόπουλος μετά από 24 χρόνια
    • Μπούρας Χρήστος στο Εκτός χρηματοδότησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων
  • - Advertisement -

Press enter/return to begin your search