• Κεντρική
  • Ψαχνά
  • Εύβοια
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ζώδια
  • Αγγελίες
  • Καταγγελίες
  • Άρθρογραφία
  • Iατρική
  • Ιστορία
  • Φορολογικά
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
  • Popular Posts

    • Live η συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής αρχής (video)
    • Τροχαίο στα Ψαχνά - ΙΧ προσέκρουσε σε κολώνα
    • Η Φιλαρμονική του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων συμμετείχε στον εορτασμό της «Κυριακής των Μυροφόρων» στη Μονή Θεογεννήτορος στον Αυλώνα
    • Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Νεροτριβιάς
    • Χαλκίδα:Άνδρας έπεσε σε πηγάδι 15 μέτρων (φωτό)
    • Ανοιξιάτικη εκδήλωση στο Σκουντέρι (Κυριακή 18/5/25 11:00)
    • Ανακοίνωση Γυμνασίου Ψαχνών για τον καθαρισμό της Παραλίας Πολιτικών
    • ΕΚΠΑ Συγκρότημα Ευρίπου:Σεμινάριο πρώτων βοηθειών από τον Σταύρο Τζιγιάννη παρακολούθησαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου
    • Θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε Νηπιαγωγεία του Δήμου Χαλκιδέων με θέμα Πυροπροστασία, Πλημμύρες και Πρώτες Βοήθειες από τους εθελοντές της ΕΣΔΔΕ και της ΟΕΔ Ευβοίας
    • Εορτάζει σήμερα ο Άγιος Χριστόφορος Προστάτης των οδηγών - Αρτοκλασία στην Εκκλησία της Μεταμορφώσεως από τους οδηγούς ταξί Ψαχνών
May 9, 2025
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
- Advertisement -
  • Κεντρική
  • Ψαχνά
  • Εύβοια
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ζώδια
  • Αγγελίες
  • Καταγγελίες
  • Άρθρογραφία
  • Iατρική
  • Ιστορία
  • Φορολογικά
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
Home » slider Ψαχνά

Σταθμός αποθήκευσης ηλεκτροχημικής ενέργειας ξεκινάει στα Ψαχνά – Θα κινηθεί νομικά ο Γιώργος Ψαθάς

Psaxna.gr Posted On 24 Μαρτίου 2025
3


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

Σταθμό αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών (μπαταριών) ισχύος 100mw θα εγκαταστήσει στα Ψαχνά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας  μετά από έγκριση των όρων  από την επιτροπή περιβάλλοντος γνωστοποιήθηκε επίσημα σήμερα με  έγγραφο στο Δήμαρχο Διρφύων Μεσαπίων  Γιώργο Ψαθά  ο οποίος θα κινηθεί νομικά εναντίον της συγκεκριμένης απόφασης, θα  προσφύγει στη δικαιοσύνη  διαμέσου της κας Καλλία – Αντωνίου Αγγελικής (Δικηγόρος), και θα καταθέσει ένσταση καθώς δεν είχε ενημερωθεί για την συγκεκριμένη εξέλιξη και η εγκατάσταση του συγκεκριμένου έργου κοντά σε κατοικημένη περιοχή τον βρίσκει εκ διαμέτρου  αντίθετο.

Η εγκατάσταση της μονάδας  αποθήκευσης ηλεκτροχημικής  ενέργειας θα ξεκινήσει άμεσα (αρχές καλοκαιριού) στη θέση «Κοκκινάδα» μεταξύ Αγίας Ειρήνης και Καλυβίτη.

Το σύστημα αποθήκευσης θα αποτελείται από συσσωρευτές συνολικής χωρητικότητας 200mwh με στοιχεία λιθίου και θα χρησιμοποιηθούν 20 αποθηκευτικές ομάδες.

Το έργο θα εκτελέσει η εταιρία «Bess storage energy ace gr4 Δέλτα μονοπρόσωπη ΙΚΕ» για λογαριασμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σφοδρές αντιδράσεις για το έργο

Σφοδρές αντιδράσεις υπάρχουν ήδη για το συγκεκριμένο έργο από μέλη περιβαλλοντικών και ορειβατικών συλλόγων από την στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση της Περιφέρειας για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου σταθμού στην περιοχή , καθώς πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως στις συγκεκριμένες μπαταρίες εκλύονται τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και τοξικά αέρια, που σε περίπτωση φωτιάς μπαταρίας  λιθίου απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.

 

Τι απαντά η Περιφέρεια

«Η μονάδα είναι  κατασκευασμένη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας και προφανώς εχει πλήρες σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης.» απαντά στέλεχος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο Psaxna.gr

Share

Share
Post
Email
Print
0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It




Author

Psaxna.gr


Trending Now
Live η συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής αρχής (video)
Psaxna.gr 9 Μαΐου 2025
Τροχαίο στα Ψαχνά - ΙΧ προσέκρουσε σε κολώνα
Psaxna.gr 9 Μαΐου 2025
ΔΕΗ Tour of Hellas 2025: Εκεί που η ενέργεια συναντά τη δράση και ενώνει Δυτική και Στερεά Ελλάδα με Αττική
Read Next

ΔΕΗ Tour of Hellas 2025: Εκεί που η ενέργεια συναντά τη δράση και ενώνει Δυτική και Στερεά Ελλάδα με Αττική

3 Comments

Μπούρας Χρήστος
25 Μαρτίου 2025 at 06:10
Reply

ΔΗΜΑΡΧΕ πριν αναλάβει η κυρία Καλλία για …………………………………….. , να συγκαλέσεις έκτακτο συμβούλιο με προσκεκλημένο το περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας που έχει αρμοδιότητα για αυτά τα θέματα για να κάνει μια ενημέρωση σε όλους μας .
Προσωπικά προσπάθησα να αναζητήσω πληροφόρηση από το διαδίκτυο και μεταφέρω εδώ ΄μια από τις πολλές………………………………………………

Η σημασία της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2024 7:19

Σήμερα, στην εγχώρια αγορά δεν υπάρχουν εν λειτουργία σταθμοί αποθήκευσης, πλην των παλαιών υδροηλεκτρικών

Του Μανώλη Καραπιδάκη, καθηγητή, προέδρου ΕΣΣΑΗΕ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ των διεθνών (Paris Agreement), ευρωπαϊκών (Green Deal, Fit for 55) και εθνικών (ΕΣΕΚ, Κλιματικός Νόμος) αποφάσεων για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και την κυρίαρχη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό της ισοζύγιο, η Ελλάδα συνεχώς αυξάνει την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ και προσπαθεί να προσαρμόσει και τις αναγκαίες προς αυτό υποδομές, με σκοπό τη μείωση της εξάρτησής της, ώς το 2030, και την απεξάρτησή της, ώς το 2050, από ορυκτά καύσιμα.
Η ΤΑΧΕΙΑ ανάπτυξη, όμως, των ΑΠΕ δημιουργεί καινούργιες τεχνικές ανάγκες και τεχνοοικονομικά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει το συντομότερο να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν. Υπό τις παρούσες τεχνοοικονομικές συνθήκες, καθίσταται προφανής η ζωτική σημασία ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης της παραγόμενης από ΑΠΕ ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η λειτουργία τους, υπό ένα σαφές και ασφαλές ρυθμιστικό πλαίσιο.

ΓΙΑΤΙ, ΛΟΙΠΟΝ, επείγει η ενσωμάτωση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας; Προφανώς, γιατί το πλήθος των υπό λειτουργία και υπό ανάπτυξη συστημάτων ΑΠΕ στη χώρα μας είναι πλέον, ουσιαστικά, μη διαχειρίσιμο. Σήμερα, στην Ελλάδα, λειτουργούν περί τα 13 GW έργα ΑΠΕ, ενώ υπάρχουν εν αναμονή έργα ισχύος 16 GW, με προσφορές σύνδεσης. Παράλληλα, οι εκκρεμείς αιτήσεις για όρους σύνδεσης από νέα έργα ΑΠΕ υπερβαίνουν τα 40 GW, ανεβάζοντας τον πήχη των ΑΠΕ στα 69 GW, χωρίς να υπολογίζονται τα μελλοντικά υπό ανάπτυξη σχέδια για νέα έργα, από εδώ και στο εξής.

ΣΥΜΦΩΝΑ με το υπό διαβούλευση επικαιροποιημένο ΕΣΕΚ, όπως αυτό δημοσιεύθηκε στις 22 Αύγουστου, η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης επαρκούς ισχύος και χωρητικότητας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

Οι σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουν τη δυνατότητα να υποκαθιστούν τη λειτουργία των συμβατικών μονάδων κατά τις ώρες αιχμής, αποθηκεύοντας ενέργεια, κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, όταν η παραγωγή από ΑΠΕ είναι υψηλή (ενέργεια που ήδη σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά με γεωμετρική πρόοδο στο μέλλον, θα απορρίπτεται). Συγκεκριμένα, το ΕΣΕΚ προβλέπει 4,3 GW για συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες και 1,7 GW για συστήματα αντλησιοταμίευσης μέχρι το 2030, αθροίζοντας ένα σύνολο ισχύος ίσο με 6 GW.

ΣΗΜΕΡΑ, βάσει του μητρώου αδειών της ΡΑΑΕΥ, τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΑΗΕ) και τα υβριδικά έργα ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης είναι πολλαπλάσια των προβλέψεων του ΕΣΕΚ, ξεκινώντας από τις εκδοθείσες άδειες αποθήκευσης με χρήση συσσωρευτών, οι οποίες ξεπερνούν τα 40 GW ισχύος, συνεχίζοντας με τις άδειες αποθήκευσης με χρήση αντλησιοταμίευσης, ίσες με 5,26 GW και καταλήγοντας με τις άδειες ειδικών έργων (αποθήκευση που συνοδεύεται από ΑΠΕ, παρ. 11Β άρθρου 10 Ν. 4685/2020), οι οποίες αθροίζουν σχεδόν τα 6 GW παραγωγικής ισχύος ΑΠΕ.

Τα νούμερα, λοιπόν, μιλάνε από μόνα τους και προφανώς επιβεβαιώνουν το ζωηρό ενδιαφέρον που ήδη υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ, σήμερα, στην εγχώρια αγορά, δεν υπάρχουν εν λειτουργία σταθμοί αποθήκευσης, πλην των παλαιών υδροηλεκτρικών με δυνατότητα άντλησης, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περί τα 700 ΜW.

Το ελληνικό σύστημα, όμως, δείχνει να έχει φτάσει στα όριά του, γεγονός που αποδεικνύεται από τις ολοένα και μεγαλύτερες περικοπές παραγωγής από ΑΠΕ και τις μηδενικές ή/ και αρνητικές τιμές χονδρεμπορικής στην προημερήσια αγορά ενέργειας, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις.

ΣΥΝΕΠΩΣ, η πολιτεία θα πρέπει να οδηγήσει το συντομότερο δυνατόν τη χώρα προς την ενεργειακή μετάβαση και την ουσιαστική ενεργειακή απεξάρτησή μας. Στο πλαίσιο αυτό, ένα σημαντικό ορόσημο για την αποθήκευση ενέργειας στην Ελλάδα ήταν το πρόγραμμα στήριξης για αυτόνομα (stand-alone) συστήματα με μπαταρίες.

Η ελληνική κυβέρνηση δρομολόγησε (Ν. 4951/2022) τη διεξαγωγή τριών (3) δημοπρασιών για οικονομική ενίσχυση μπαταριών μεγάλης κλίμακας, συνολικής ισχύος 1 GW, εκ των οποίων εκκρεμεί ακόμα η τρίτη και τελευταία δημοπρασία των 300 MW, διάρκειας τουλάχιστον 4 ωρών, ήτοι 1200 MWh αποθηκευτικής ικανότητας.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, όμως, απαιτούνται ακόμα, υπό χρονικά πιεστικό καθεστώς, σύνθετες τεχνοοικονομικές και κοινωνικοπολιτικές αποφάσεις. Ειδικότερα, θα πρέπει:

Να ολοκληρωθεί άμεσα το ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο εξειδικεύει τον τρόπο και τους κανόνες συμμετοχής των μονάδων αποθήκευσης στις σχετικές αγορές και ειδικά στην Αγορά Εξισορρόπησης. Η τελευταία δημόσια συζήτηση σε σχέση με τους κανόνες συμμετοχής των ΣΑΗΕ στις αγορές έγινε στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης του ΑΔΜΗΕ, τον Απρίλιο του 2023.
Να ολοκληρωθεί και να δημοσιευθεί η μεθοδολογία ετήσιας ενίσχυσης των ΣΑΗΕ, ώστε να ξεκαθαριστούν ζητήματα σχετικά με τον τρόπο και τον χρονισμό του διακανονισμού της αποζημίωσης, της έκτασης της ρυθμιστικής περιόδου, της συγκρότησης των ομάδων έργων και εν γένει να αντιμετωπιστούν όλες οι σχετικές εκκρεμότητες.
Να καταργηθεί η πρόβλεψη αναφορικά με την επιβολή στατικών λειτουργικών περιορισμών στους σταθμούς αποθήκευσης, δεδομένου ότι, ως τεχνολογία, η αποθήκευση, εγγενώς, χαρακτηρίζεται από τη δυνατότητα να συμμετέχει δυναμικά και με τη μέγιστη ευελιξία στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
Να προκηρυχθεί ο τρίτος και τελευταίος διαγωνισμός που αφορά τους ΣΑΗΕ με υποχρέωση 4 ωρών αποθηκευτικής ικανότητας.
Να δρομολογηθεί το συντομότερο η εισαγωγή μηχανισμού αποζημίωσης διαθέσιμης ισχύος και να καθοριστούν οι αντίστοιχες προς αυτό ανταγωνιστικές διαδικασίες.
Στο πλαίσιο προώθησης της αποθήκευσης για την εξισορρόπηση του συστήματος, να στηριχθούν ανάλογα από την πολιτεία οι μονάδες αποθήκευσης, με δυνατότητα απορρόφησης και έγχυσης που συνδυάζονται με μονάδες ΑΠΕ (κατηγορία 11Β του άρθρου 10 του Ν. 4685/2020).
ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ, η Ελλάδα ορθά κατευθύνεται προς την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ για κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, επιδιώκοντας την ουσιαστική μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της στον ενεργειακό τομέα.

Σε αυτή την πορεία, είναι προφανές ότι τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν και πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, υποστηρίζοντας την ασφαλή και αποδοτική ενσωμάτωση των ΑΠΕ, για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο ενεργειακό μέλλον για τη χώρα. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος!


Indi
26 Μαρτίου 2025 at 07:31
Reply

Εκτός από της εξόρυξης που χρειάζονται για τα υλικά των μπαταριών τους κ όλοι την καταστροφή που προκαλουν
Νερό από πού θα περνούν για να λειτουργούν???
Νεροοοοοο από πού?


Μπούρας Χρηστος
27 Μαρτίου 2025 at 11:23
Reply

Νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα του δήμου μας , έχουμε επάρκεια, αφού η εταιρεία ΝΕΡΟΥ Διρφύων το εμπορεύεται στην Εύβοια και όχι μόνο .


Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  •  

     

     









- Advertisement -
  • Like Us On Facebook

    Facebook Pagelike Widget
  • - Advertisement -
  • Recent Posts

    • Live η συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής αρχής (video)
    • Τροχαίο στα Ψαχνά - ΙΧ προσέκρουσε σε κολώνα
    • Η Φιλαρμονική του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων συμμετείχε στον εορτασμό της «Κυριακής των Μυροφόρων» στη Μονή Θεογεννήτορος στον Αυλώνα
    • Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Νεροτριβιάς
    • Χαλκίδα:Άνδρας έπεσε σε πηγάδι 15 μέτρων (φωτό)
    • Ανοιξιάτικη εκδήλωση στο Σκουντέρι (Κυριακή 18/5/25 11:00)
    • Ανακοίνωση Γυμνασίου Ψαχνών για τον καθαρισμό της Παραλίας Πολιτικών
    • ΕΚΠΑ Συγκρότημα Ευρίπου:Σεμινάριο πρώτων βοηθειών από τον Σταύρο Τζιγιάννη παρακολούθησαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου
    • Θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε Νηπιαγωγεία του Δήμου Χαλκιδέων με θέμα Πυροπροστασία, Πλημμύρες και Πρώτες Βοήθειες από τους εθελοντές της ΕΣΔΔΕ και της ΟΕΔ Ευβοίας
    • Εορτάζει σήμερα ο Άγιος Χριστόφορος Προστάτης των οδηγών - Αρτοκλασία στην Εκκλησία της Μεταμορφώσεως από τους οδηγούς ταξί Ψαχνών
  • Πρόσφατα σχόλια

    • Μπούρας Χρήστος στο «Χαμός» μια ακόμη φορά στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων (video)
    • Μπούρας Χρήστος στο «Χαμός» μια ακόμη φορά στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων (video)
    • NoPass στο Νέες πινακίδες στην είσοδο των Ψαχνών έφτιαξε ο Πρόεδρος Μιχάλης Καλαβρής
    • Μπούρας Χρήστος στο Βίντεο: Έσπασε ο κάβος πλοίου στην Αλόννησο τη στιγμή που επιβιβάζονταν αυτοκίνητα
    • Μπούρας Χρήστος στο Live η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου (video)
    • Μπούρας Χρήστος στο Φωταγωγήθηκε ο Ενετικός Πύργος του Μίστρου
    • Μπούρας Χρήστος στο Γιώργος Σελεβάκος για μάχη των Βρυσακίων:«Γελάει ο κόσμος – Μια μικρή παρέα λυμαίνεται χρήματα των δημοτών»
    • Μπούρας Χρήστος στο Ευχαριστήρια επιστολή ΓΕΛ Ψαχνών
    • Μπούρας Χρήστος στο Η εξειδίκευση των μέτρων: Πώς θα λάβουν 250 ευρώ οι συνταξιούχοι και 800 ευρώ oι ενοικιαστές
    • Μπούρας Χρήστος στο ΕΚΠΑ Συγκρότημα Ευρίπου Ψαχνά:Ξεκινάει ο 3ος κύκλος ομιλιών «Πρωτογενής Τομέας με το Βλέμμα στο Μέλλον» με θέμα την Mελισσοκομία

Press enter/return to begin your search