• Κεντρική
  • Ψαχνά
  • Εύβοια
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Άρθρογραφία
  • Υγεία
  • Οικονομία
  • Αγγελίες
  • Ζώδια
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Popular Posts

    • Θύμα απάτης 46χρονη από το Μύτικα:Της απέσπασε 2.480 ευρώ για αγορά τρακτέρ μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας
    • Αλυκές:76χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα
    • Ένωση Μεσοποταμίας:Η ανακοίνωση του απερχόμενου Προέδρου και το ευχαριστώ στον Γιώργο Ψαθά
    • Περιφέρεια Στερεάς:Τρία Πυροσβεστικά οχήματα σε τρεις εθελοντικές οργανώσεις - Το ένα στον ΣΕΔΔΔ Ψαχνών
    • Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Διρφύων-Μεσσαπίων με τη ΜΚΟ Zero Stray Pawject για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων
    • Πλατεία Στενής:Προβληματισμός με τα αυτοκίνητα που κινούνται στον πεζόδρομο σε ώρες αιχμής
    • Συγκλονιστικό video:Γιατροί κρατούν ασθενή στο χειρουργικό τραπέζι, ενώ χτυπά ο σεισμός των 7,1 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
    • Ηλεκτρονικό «μάτι» σαρώνει τις παραλίες: Έλεγχοι με drones και MyCoast -Πρόστιμα και σφραγίσεις
    • Οικογενειακή τραγωδία στις Σέρρες, μητέρα και γιος οι νεκροί από την μετωπική φορτηγού με ΙΧ
    • Δημοτικές Εκλογές: Η μάχη της ενημέρωσης έχει ήδη ξεκινήσει για τα καλά....
August 7, 2026
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
- Advertisement -
  • Κεντρική
  • Ψαχνά
  • Εύβοια
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Άρθρογραφία
  • Υγεία
  • Οικονομία
  • Αγγελίες
  • Ζώδια
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
Home » slider Ελλάδα

Στους δημότες θα λογοδοτούν πλέον απευθείας τα δημοτικά συμβούλια

Psaxna.gr Posted On 21 Ιανουαρίου 2025
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

 

Σε ισχύ τέθηκε ο νέος «Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου» που ρυθμίζει ολοκληρωμένα τον τρόπο λειτουργίας των Συμβουλίων, ενσωματώνοντας όλες τις αλλαγές που έχουν προκύψει από τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις και με σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Με σχετική Απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών, Βασίλη Σπανάκη, για πρώτη φορά μετά από 14 έτη, ορίζεται πλέον ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων στα πρότυπα του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, καθώς παρέχεται η δυνατότητα σε δημότες και κατοίκους με συγκεκριμένες διαδικασίες να υποβάλλουν στο δημοτικό συμβούλιο αναφορές, ερωτήσεις και αιτήσεις, εισάγοντας παρεμφερείς διαδικασίες διαφάνειας και λογοδοσίας, αντίστοιχες με εκείνες της Βουλής των Ελλήνων.

Επίσης, εμπλουτίζεται η πρόσφατα θεσμοθετημένη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται ο ρόλος των δημοσιογράφων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, παρέχοντας τη δυνατότητα ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής κάλυψης των συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δυνατότητα των κατοίκων να ερωτούν και να ελέγχουν τη δημοτική αρχή για ζητήματα που τους απασχολούν και έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, τον ευπρεπισμό των δημοτικών χώρων, τον φωτισμό ή ακόμη και ζητήματα ασφάλειας.

Οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν διαδικτυακά ή και από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τα διαλαμβανόμενα στις συνεδριάσεις.
Συγκεκριμένα, με την Απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών:
• Επικαιροποιούνται και εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις του προϊσχύοντος πρότυπου κανονισμού λειτουργίας δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

• Προβλέπεται η δυνατότητα διεξαγωγής των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου:
α) είτε δια ζώσης στο κατάστημα της έδρας του δήμου,
β) είτε με τηλεδιάσκεψη, με κάθε πρόσφορο μέσο ηλεκτρονικών επικοινωνιών,
γ) είτε με μικτό τρόπο, δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη.
• Γίνεται μνεία για την τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

• Προβλέπεται η δυνατότητα ταυτόχρονης μετάδοσης της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου από την ιστοσελίδα του δήμου, με ανάρτηση σχετικού συνδέσμου στην ιστοσελίδα του δήμου ή και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του δήμου, εφόσον υπάρχουν, για την ευρεία ενημέρωση των δημοτών και φορέων της τοπικής κοινωνίας.

• Στους δημοσιογράφους και γενικά σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρέχεται κάθε διευκόλυνση. Επιτρέπεται η ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

• Δίνεται έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών: Το δημοτικό συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σε αυτό από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητάς του.
• Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε δημότες και κατοίκους με συγκεκριμένες διαδικασίες να υποβάλλουν στο δημοτικό συμβούλιο αναφορές, ερωτήσεις και αιτήσεις, τις οποίες απαντά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κατάθεσή τους. Στόχος είναι ο ενεργός πολίτης, ο ενημερωμένος πολίτης.

• Θεσπίζονται διατάξεις που αφορούν στην τακτική διμηνιαία ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, για τον έλεγχο των πεπραγμένων της και ρυθμίζεται αναλυτικά η διαδικασία διεξαγωγής της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, καθώς και οι χρόνοι των ομιλητών.

• Προβλέπεται ειδική συνεδρίαση απολογισμού των πεπραγμένων κάθε δημοτικής αρχής μέχρι τέλος Ιουνίου για κάθε έτος.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε τη σημασία που έχει ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας, τον οποίο είχε επιμεληθεί το προγενέστερο διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, για τη διαφάνεια της λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των δημοτικής αρχών, καθώς τα δημοτικά συμβούλια αναδεικνύονται σε «μικρή Βουλή».

Ο κ. Σπανάκης δήλωσε ότι «κοινός στόχος της κυβέρνησης δια του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, είναι η λειτουργική εφαρμογή ενός πλήρους, συστηματικού και αποτελεσματικού πλαισίου λειτουργίας των δημοτικών δυμβουλίων, που θα επιτρέπει και θα ενισχύει την επιτυχή παραγωγική διοίκηση των δήμων, ενώ θα διασφαλίζει παράλληλα την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος των τοπικών κοινωνών, σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος».

 

Share

Share
Post
Email
Print
0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It




Author

Psaxna.gr


Trending Now
Θύμα απάτης 46χρονη από το Μύτικα:Της απέσπασε 2.480 ευρώ για αγορά τρακτέρ μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας
Σταμάτης Κ. Ρουσόδημος 7 Αυγούστου 2026
Αλυκές:76χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα
Σταμάτης Κ. Ρουσόδημος 7 Αυγούστου 2026
Πίστα «Φόρμουλα 1» ο κυκλικός  κόμβος στη γέφυρα Ψαχνών
Read Next

Πίστα «Φόρμουλα 1» ο κυκλικός κόμβος στη γέφυρα Ψαχνών

Leave A Reply

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *







  •  

     

     


- Advertisement -
  • Like Us On Facebook

    Loading...
  • Πρόσφατα σχόλια

    • Συγχαρητηρια στον κ.Σπυροπουλο στο Σπυρόπουλος:«Τα έξοδα της φετινής χρονιάς για τις Πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι κάτι χιλιάδες ευρώ λιγότερα από πέρυσι» (video)
    • Χρήστος Μπούρας στο Εκτός χρηματοδότησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για έργα αγροτικής οδοποιίας ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων
    • Δημητρης Χατζηγιαννης στο Σπυρόπουλος:«Τα έξοδα της φετινής χρονιάς για τις Πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι κάτι χιλιάδες ευρώ λιγότερα από πέρυσι» (video)
    • noname στο Θετικό βήμα από τη Δημοτική αρχή οι πολιτιστικές εκδηλώσεις εκτός κεντρικής πλατείας
    • Axel στο Tsayius Pub: Μια ξεχωριστή βραδιά για τα δέκα χρόνια λειτουργίας στη Στενή Ευβοίας
  • - Advertisement -

Press enter/return to begin your search