• Κεντρική
  • Ψαχνά
  • Εύβοια
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ζώδια
  • Αγγελίες
  • Καταγγελίες
  • Άρθρογραφία
  • Iατρική
  • Ιστορία
  • Φορολογικά
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
  • Popular Posts

    • Υπό έλεγχο η φωτιά στον Αλμυρόποταμο Καρύστου (φωτό - video)
    • Φωτιά στον Αλμυρόποταμο Καρύστου
    • Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επιστημονική ημερίδα με τίτλο Ναυτιλία και Διεθνείς Σχέσεις «Ιστορικές Ρίζες και Σύγχρονες Προκλήσεις» στην Αθήνα
    • Σπύρος Ραπτάκης:«Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι χρησιμοποιούν Πυροσβεστικά οχήματα για να σουλατσάρουν και να βγάζουν φωτογραφίες στις φωτιές»
    • Η ηγεσία της ΠΥ Χαλκίδας συναντήθηκε με τις εθελοντικές ομάδες της Εύβοιας (φωτό)
    • Γλυκά Νερά: Συνελήφθη 17χρονος για τον άγριο ξυλοδαρμού του 48χρονου – Το θύμα παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ
    • Τα ζώδια σήμερα Τετάρτη 21 Μαΐου
    • Ζητούνται Εργάτες και Εργάτριες παραγωγής για το εργοστάσιο της «Παλίρροια» στα Πολιτικά
    • Ευχαριστήριο 2ου Νηπιαγωγείου Ψαχνών προς τη ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ
    • Ευχαριστήριο 2ου Νηπιαγωγείου Ψαχνών προς την Ευβοϊκή Ζύμη ΑΒΕΕ
May 21, 2025
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
- Advertisement -
  • Κεντρική
  • Ψαχνά
  • Εύβοια
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ζώδια
  • Αγγελίες
  • Καταγγελίες
  • Άρθρογραφία
  • Iατρική
  • Ιστορία
  • Φορολογικά
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
Home » slider Ψαχνά

Κατερίνα Στροπωνιάτη: Η 41χρονη με καταγωγή από την Καστέλλα που βρέθηκε στη Δίκη του Donald Trump

Psaxna.gr Posted On 26 Φεβρουαρίου 2025
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

Επιλέχθηκε ως ένορκος στην ιστορική δίκη για τη δωροδοκία της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς αλλά αποφάσισε να αποσυρθεί γιατί δεν θα ήταν αμερόληπτη. «Με κοίταξε κατάματα. Με κάρφωσε σαν να προσπαθούσε να καταλάβει τι πίστευα για αυτόν», θυμάται από την πρώτη συνάντησή της με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ…

Ηανακοίνωση της ποινής του Τραμπ αναμενόταν κανονικά πριν από έξι μήνες. Λόγω όμως των εκλογών πήρε αναβολή για τον Σεπτέμβριο και μετά για τα τέλη Νοεμβρίου. Μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ, πολλοί –και ο ίδιος– θεώρησαν πως η υπόθεση θα έκλεινε οριστικά. «Οπως όλα δείχνουν, το πιθανότερο είναι να μην αντιμετωπίσει ποτέ τις συνέπειες για τα εγκλήματά του» έγραφε τότε η νομικός Κέιτ Κρίστομπεκ, που κάλυψε αποκλειστικά την ποινική δίωξη του Τραμπ για την εφημερίδα ΝΥΤ. Και όμως, την Παρασκευή το πρωί ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν ανακοίνωσε επισήμως την καταδίκη του, κλείνοντας το κεφάλαιο μιας ιστορικής δίκης για τη δωροδοκία της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου ο Τραμπ να προστατεύσει την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2016. Δεν πρόκειται να φυλακιστεί, ούτε θα πληρώσει πρόστιμο, η καταδίκη όμως θα παραμείνει στο μητρώο του.

Ο Τραμπ δεν εμφανίστηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου για την ανακοίνωση της καταδίκης. Συνδέθηκε μέσω οθόνης. Πλάι του, ένας από τους δικηγόρους του και πίσω του, δύο αμερικανικές σημαίες. Στις 16 Απριλίου, όταν ξεκινούσε η δίκη ήταν εκεί. Στην ίδια αίθουσα, είχε βρεθεί και η Ελληνίδα Κατερίνα Στροπωνιάτη. Είχε φτάσει νωρίς στο δικαστικό μέγαρο του Μανχάταν χωρίς όμως να ξέρει ακριβώς τον λόγο ή μάλλον για ποια δίκη ήταν υποψήφια ένορκος.

 

Στις 8 π.μ. οδηγήθηκε σε μια αίθουσα και της ζήτησαν να συμπληρώσει μια σειρά από ερωτηματολόγια με προσωπικά στοιχεία – μεταξύ άλλων με τι ασχολείται, τα χόμπι και την καταγωγή της, από πού ενημερώνεται και την οικογενειακή της κατάσταση. Οταν κάποια στιγμή της δόθηκε η άδεια να βγει για λίγη ώρα έξω, είδε τους δημοσιογράφους και τους αστυνομικούς που είχαν σχηματίσει κλοιό ασφαλείας γύρω από διαδηλωτές. Τότε ήταν που πέρασε από το μυαλό της πως ίσως βρισκόταν εκεί για τη δίκη του πρώην –και σύντομα νυν– Αμερικανού προέδρου. Βέβαια δεν μπορούσε να το πολυπιστέψει. Είχε γίνει Αμερικανίδα πολίτης μόλις τον περασμένο Αύγουστο. Δεν είχε ακόμα ψηφίσει σε προεδρικές εκλογές. Ηταν δυνατόν μια Ελληνίδα από την Καστέλλα  να κρίνει το μέλλον του Τραμπ, σε αυτή την ιστορική πρώτη ποινική δίωξη εις βάρος Αμερικανού προέδρου;

Από την Καστέλλα στη Νέα Υόρκη

Η Κατερίνα Στροπωνιάτη κατάγεται από την  Καστέλλα του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων,  είναι κόρη του Τάσου Στροπωνιάτη από την Καστέλλα και της Βάσω Γκαβέλα από την Νέα Αρτάκη , έχει εναν ακόμη αδερφό ο οποίος κατοικεί και εκείνος στο εξωτερικό, σπούδασε στην Κρήτη και το 2012 αποφάσισε να ταξιδέψει στην Αμερική για να χτίσει εκεί μια start up με τον συνέταιρό της. Αρχικά στη Σίλικον Βάλεϊ με τουριστική βίζα, στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη όπου πλέον ζει μόνιμα. Δεν ήταν εύκολη η ζωή στην Αμερική. Για πολλά χρόνια, δούλεψαν σκληρά κάνοντας πολλές θυσίες αλλά τα κατάφεραν. Η startup τους, «Brilliant minds», επενδύει σήμερα σε αυτούς που θεωρούνται «γερασμένος πληθυσμός». Σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 ετών που θέλουν να ξεκινήσουν ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα.

 

Οταν αρχές Απριλίου, έλαβε το χαρτί για να παραστεί ως ένορκος σε μια δίκη, παρότι είχε πολλή δουλειά δεν ζήτησε να εξαιρεθεί λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων όπως κάνουν πολλοί. «Είναι μια από τις υποχρεώσεις μου ως Αμερικανίδα πολίτης οπότε ήμουν προετοιμασμένη πως θα το κάνω» εξηγεί.

Οταν όμως εκείνη την ημέρα, ύστερα από οκτώ ώρες αναμονής μπήκε στην αίθουσα της δίκης, κάθισε στη δεύτερη σειρά και αντίκρισε απέναντί της τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, τα έχασε. «Κοίταξα και τους υπόλοιπους γύρω μου, όλοι ήταν παγωμένοι. Εγώ είχα μείνει με το στόμα ανοικτό και δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ο Τραμπ καθόταν στην καρέκλα του και ήταν ανέκφραστος, σαν να βαριέται. Πολλές φορές βέβαια γυρνούσε το κεφάλι του και κοίταγε έντονα προς το μέρος μας. Τον είχα στον μυαλό μου περισσότερο πορτοκαλί, αλλά ήταν μάλλον… κίτρινος και μεγαλόσωμος» λέει στην «Κ» γελώντας.

 

Ο δικαστής πήρε τον λόγο και απευθύνθηκε στους υποψήφιους ενόρκους. Τους είπε τις υποχρεώσεις τους αλλά και λίγα λόγια για την υπόθεση. «Το ζητούμενο δεν είναι εάν συμπαθείτε ή εάν αντιπαθείτε τον κατηγορούμενο αλλά το κατά πόσο αυτά τα συναισθήματα επηρεάζουν την κρίση σας» τους είπε.

«Η απόφαση έπρεπε να είναι δική μου»

Είχε μια ημέρα για να αποφασίσει εάν μπορεί να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Καταρχάς έπρεπε να δει εάν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στο πρόγραμμα της δίκης. Τουλάχιστον για έξι εβδομάδες, κάθε ημέρα πλην Τετάρτης από τις 9 μέχρι τις 5 θα έπρεπε να είναι στο δικαστήριο. Παρότι ο δικαστής τους είχε ζητήσει να μην το συζητήσουν με κανέναν, εκείνη τηλεφώνησε στους γονείς της στην Ελλάδα. «Ξαφνιάστηκαν και εκείνοι αλλά δεν μου είπαν κάτι για να με αποτρέψουν ή να με ενθαρρύνουν. Η απόφαση έπρεπε να είναι δική μου» εξηγεί. Το σκέφτηκε σοβαρά. «Προφανώς ζύγισα και το θέμα της ασφάλειάς μου. Ξέρω πως κάποιοι ζήτησαν να εξαιρεθούν επειδή στην πραγματικότητα φοβούνταν πως θα διαρρεύσουν τα ονόματά τους και μπορεί να κινδύνευαν από φανατικούς οπαδούς του πρώην προέδρου. Αλλά δεν ήταν κάτι που με προβλημάτισε πραγματικά» σημειώνει.

 

Οταν δυο ημέρες αργότερα επέστρεψε στο δικαστήριο, είχε πάρει την απόφασή της. Πήρε τον λόγο και ζήτησε να απαλλαχθεί γιατί δεν μπορεί να είναι αμερόληπτη. Δεν χρειάστηκε να πει κάτι περισσότερο ή να δώσει εξηγήσεις. Δεν θα ξεχάσει όμως το βλέμμα του Τραμπ εκείνη την στιγμή. «Με κοίταξε κατάματα. Με κάρφωσε σαν να προσπαθούσε να καταλάβει τι πίστευα για αυτόν» θυμάται. «Αλλος στη θέση μου μπορεί να δεχόταν, θεωρώντας πως είναι η ευκαιρία να τον καταδικάσει. Ή να τον αθωώσει. Δεν θα ήταν όμως σωστό. Δεν θα ήταν μια δίκαιη δίκη» εξηγεί.

 

Το επόμενο διάστημα παρακολουθούσε την εξέλιξη της δίκης και αναρωτιόταν εάν κάποιος από αυτούς που είχε γνωρίσει καλύτερα εκείνες τις δυο ημέρες ήταν τελικά μέσα στους 12 ενόρκους που αποφάνθηκαν τελικά πως ο Τραμπ είναι ένοχος. Συνήθως, η ποινή, για τέτοιου είδους εγκλήματα είναι τέσσερα χρόνια με αναστολή. Παρ’ όλα αυτά, έρευνα των NYT στα αρχεία των δικαστηρίων έδειξε πως την τελευταία δεκαετία, σε πάνω από το ένα τρίτο αυτών των καταδικαστικών αποφάσεων, οι κατηγορούμενοι είχαν οδηγηθεί στη φυλακή. «Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ο στόχος του κ. Τραμπ δεν είναι μόνο να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο αλλά και να παραμείνει ελεύθερος» έγραφαν τότε. Πώς όμως επηρέασε η δίωξη αυτή τις εκλογές; Σε μια βαθιά διχασμένη Αμερική υπάρχει και η θεωρία πως τόνωσε τη δημοτικότητά του, κάτι που άλλωστε ο ίδιος συνεχώς καλλιεργούσε κάνοντας συνεχώς λόγο για μια «στημένη δίκη με έναν διεφθαρμένο δικαστή που τον μισεί». Ο Τραμπ είχε κάνει τα πάντα για να αποφύγει τη διαδικασία και την καταδίκη αλλά δεν τα κατάφερε. Σε δέκα ημέρες θα ορκιστεί και θα είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που αναλαμβάνει καθήκοντα με ποινικό μητρώο.

 

Με πληροφορίες από kathimerini

Share

Share
Post
Email
Print
0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It




Author

Psaxna.gr


Trending Now
Υπό έλεγχο η φωτιά στον Αλμυρόποταμο Καρύστου (φωτό - video)
Psaxna.gr 21 Μαΐου 2025
Φωτιά στον Αλμυρόποταμο Καρύστου
Psaxna.gr 21 Μαΐου 2025
Ευβοϊκή Ζύμη:«Κλειστό 11:00-14:00 το εργοστάσιο μας σε ένδειξη συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων»
Read Next

Ευβοϊκή Ζύμη:«Κλειστό 11:00-14:00 το εργοστάσιο μας σε ένδειξη συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων»

Leave A Reply

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  •  

     

     









- Advertisement -
  • Like Us On Facebook

    Facebook Pagelike Widget
  • - Advertisement -
  • Recent Posts

    • Υπό έλεγχο η φωτιά στον Αλμυρόποταμο Καρύστου (φωτό - video)
    • Φωτιά στον Αλμυρόποταμο Καρύστου
    • Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επιστημονική ημερίδα με τίτλο Ναυτιλία και Διεθνείς Σχέσεις «Ιστορικές Ρίζες και Σύγχρονες Προκλήσεις» στην Αθήνα
    • Σπύρος Ραπτάκης:«Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι χρησιμοποιούν Πυροσβεστικά οχήματα για να σουλατσάρουν και να βγάζουν φωτογραφίες στις φωτιές»
    • Η ηγεσία της ΠΥ Χαλκίδας συναντήθηκε με τις εθελοντικές ομάδες της Εύβοιας (φωτό)
    • Γλυκά Νερά: Συνελήφθη 17χρονος για τον άγριο ξυλοδαρμού του 48χρονου – Το θύμα παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ
    • Τα ζώδια σήμερα Τετάρτη 21 Μαΐου
    • Ζητούνται Εργάτες και Εργάτριες παραγωγής για το εργοστάσιο της «Παλίρροια» στα Πολιτικά
    • Ευχαριστήριο 2ου Νηπιαγωγείου Ψαχνών προς τη ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ
    • Ευχαριστήριο 2ου Νηπιαγωγείου Ψαχνών προς την Ευβοϊκή Ζύμη ΑΒΕΕ
  • Πρόσφατα σχόλια

    • Μπούρας Χρήστος στο Με επισημότητα και συγκίνηση η τελετή λήξης των κατηχητικών στο Μίστρο
    • Μπούρας Χρήστος στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Δύστο Ευβοίας
    • ΆΝΝΑ ΠΡΙΟΝΑ στο Καταγγελία Δήμος Διρφύων:Διανομέας λογαριασμών μου έφερε φάκελο του ΕΦΚΑ ανοιχτό και με δύο μήνες καθυστέρηση»
    • Καραμπίνης Βαγγέλης στο 18ος ποδηλατικός γύρος Ψαχνών (Κυριακή 18 Μαΐου 11:00)
    • Καραμπίνης Βαγγέλης στο Live η συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής αρχής (video)
    • Μπούρας Χρήστος στο Live η συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής αρχής (video)
    • Μπούρας Χρήστος στο Live η συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής αρχής (video)
    • Μπούρας Χρήστος στο Live η συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής αρχής (video)
    • Μπούρας Χρήστος στο «Χαμός» μια ακόμη φορά στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων (video)
    • Μπούρας Χρήστος στο «Χαμός» μια ακόμη φορά στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων (video)

Press enter/return to begin your search