«Ηλικιωμένοι στο σπίτι και πρόληψη ατυχημάτων»

Οι τραυματισμοί στο σπίτι είναι η πιο συχνή αιτία εισαγωγής σε νοσοκομεία των ηλικιωμένων ατόμων. Οι τραυματισμοί αυτοί πολλές φορές οδηγούν σε αναπηρίες, ακόμη και στο θάνατο.
Όπως έχει καταγραφεί, τα συχνότερα ατυχήματα που συμβαίνουν στο χώρο του σπιτιού, σε άτομα τρίτης ηλικίας αφορούν σε πτώσεις, εγκαύματα, πνιγμούς, δηλητηριάσεις.
Οι άνθρωποι που φροντίζουν ηλικιωμένους στο σπίτι, είναι καλό να λαμβάνουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες ενός σοβαρού τραυματισμού του ανθρώπου τους. Τα μέτρα αυτά είναι απλά και προσφέρουν πολλά στην ασφάλεια των ηλικιωμένων.
Συγκεκριμένα, είναι καλό να αποφεύγεται η χορήγηση φαρμάκων που προκαλούν υπνηλία, ζαλάδες ή αστάθεια. Ο ιατρός ή ο φαρμακοποιός μπορεί να ενημερώσει τον φροντιστή για το ποια φάρμακα έχουν αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες.
Επίσης, είναι απαραίτητο να γίνεται συχνά ένας οφθαλμολογικός έλεγχος καθώς η μειωμένη όραση στους ηλικιωμένους είναι συχνή και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ατυχήματα μέσα στο σπίτι.
Ένας άλλος πρακτικός τρόπος να αποφύγει κάποιος ατυχήματα είναι το να επιλέγονται άνετα, χαμηλά παπούτσια που να προσφέρουν σταθερότητα, με αντιολισθητικές σόλες. Αντίστοιχα, τα ρούχα καλό είναι να μην είναι πολύ φαρδιά ή μακριά για να μην υπάρχει κίνδυνος να μπλεχτούν κάπου και προκαλέσουν κάποια πτώση.
Σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς πως απλές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, η ήπια γυμναστική, το κολύμπι, βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας στους ηλικιωμένους.
Μεγάλη σημασία έχει η σωστή διαμόρφωση του χώρου στον οποίο κινούνται οι ηλικιωμένοι. Κάποια απλά αλλά σημαντικά μέτρα αφορούν την απομάκρυνση των περιττών επίπλων, ώστε ο χώρος να είναι άνετος. Η θέση των επίπλων είναι καλό να είναι σταθερή για την αποφυγή του αποπροσανατολισμού των ηλικιωμένων στο χώρο και την μείωση των ατυχημάτων. Συνιστάται καλός φωτισμός τις απογευματινές, βραδινές και νυχτερινές ώρες. Ακόμη, η τοποθέτηση ειδικών λαβών στην τουαλέτα και όπου αλλού είναι απαραίτητο, βοηθούν στην αποφυγή των πτώσεων.
Όσον αφορά τη σίτιση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, είναι καλό να δίνεται αλεσμένη τροφή στις περιπτώσεις που τα άτομα δυσκολεύονται με την κατάποση, με σκοπό την αποφυγή πνιγμών.
Τέλος και πάνω από όλα, οι κοινωνικές σχέσεις των ηλικιωμένων με την οικογένειά τους και με φιλικά τους πρόσωπα, βοηθούν πολύ στην καλή ψυχολογική κατάσταση και στην πνευματική τους διαύγεια.
Έφη Αρβανίτη
Νοσηλεύτρια
Εύχομαι σε όλους Καλή Ανάσταση!