• Κεντρική
  • Ψαχνά
  • Εύβοια
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ζώδια
  • Αγγελίες
  • Καταγγελίες
  • Άρθρογραφία
  • Iατρική
  • Ιστορία
  • Φορολογικά
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
  • Popular Posts

    • Βρέφος 7 ημερών μεταφέρθηκε νεκρό στο Παίδων «Αγία Σοφία»
    • Τραγωδία με φιλάθλους του ΠΑΟΚ: “Μπλόκαρε το τιμόνι κατά την προσπέραση”, είπε τραυματίας του πολύνεκρου τροχαίου
    • Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου (31/1-1/2)
    • Φινάλε στη League Phase του Champions League – Όλο το πρόγραμμα της ημέρας
    • Σοκ και θρήνος για τους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα στη Ρουμανία, πώς συνέβη η μοιραία σύγκρουση του βαν με την νταλίκα
    • Τροχαίο δυστύχημα με οπαδούς του ΠΑΟΚ: Αισιόδοξα νέα για τους 3 τραυματίες – Νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση
    • Τα ζώδια σήμερα Τετάρτη 28 Ιανουαρίου
    • Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή νεαρή κοπέλα από τα Ψαχνά
    • Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων:46χρονος παρενοχλούσε ανήλικη 14 ετών
    • Θανατηφόρο τροχαίο στη Ρουμανία: Τι αναφέρει επίσημα η αστυνομία για το δυστύχημα με Έλληνες φιλάθλους του ΠΑΟΚ
January 28, 2026
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
- Advertisement -
  • Κεντρική
  • Ψαχνά
  • Εύβοια
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ζώδια
  • Αγγελίες
  • Καταγγελίες
  • Άρθρογραφία
  • Iατρική
  • Ιστορία
  • Φορολογικά
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
Home » slider Ελλάδα

Έρευνα για τα τροχαία: Οι μισοί οδηγοί στην Ελλάδα παραδέχονται ότι οδηγούν με το κινητό στο χέρι

Psaxna.gr Posted On 4 Απριλίου 2025
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

Το 20% παραδέχεται ότι περνάει με κόκκινο φανάρι και ένας στους πέντε οδηγάει μετά από κατανάλωση αλκοόλ – Την ίδια ώρα οι μισοί απάντησαν στην έρευνα ότι σταματούν στις διαβάσεις πεζών

 

Περίπου οι μισοί οδηγοί (47%) παραδέχονται ότι οδηγούν με το κινητό στο χέρι, είτε πάντα (1%), είτε συχνά (4%), είτε μερικές φορές (16%), είτε σπάνια (26%), σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της εταιρίας Palmos Analysis που παρουσιάστηκε στην ΕΡΤ.  Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της μείωσης των υφιστάμενων ορίων ταχύτητας εντός κατοικημένων περιοχών, όπως και της τοποθέτησης καμερών στους κεντρικούς οδικούς άξονες για την καταγραφή των τροχαίων παραβάσεων και την επιβολή προστίμων.

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν 9 στους 10 οδηγούς δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν πάντα ζώνη ασφαλείας ή κράνος (87%) και ένας στους 2 οδηγούς (48%) αναφέρουν ότι σταματούν πάντα σε διαβάσεις πεζών δίνοντας προτεραιότητα. Μόλις το 10% δηλώνουν ότι δεν το πράττουν ποτέ.

Περίπου οι μισοί (47%) παραδέχονται ότι οδηγούν με το κινητό στο χέρι, είτε πάντα (1%), είτε συχνά (4%), είτε μερικές φορές (16%), είτε σπάνια (26%). Περίπου 6 στους 10 (58%) αναφέρουν ότι οδηγούν κάνοντας χρήση κινητού μέσω Bluetooth (πάντα 14%, συχνά 15%, μερικές φορές 16%, σπάνια 12%).

Το 65% των οδηγών παραδέχονται ότι οδηγούν με ταχύτητα πάνω από το όριο (πάντα 1%, συχνά 5%, μερικές φορές 34%, σπάνια 25%) και ένας στους πέντε (20%) παραδέχεται ότι οδηγάει μετά από κατανάλωση αλκοόλ (συχνά 1%, μερικές φορές 4%, σπάνια 15%).

Το 20% παραδέχεται ότι περνάει με κόκκινο φανάρι (πάντα 1%, συχνά 1%, μερικές φορές 4%, σπάνια 14%) και το ίδιο ποσοστό λέει ότι αφήνει κάποιον χωρίς δίπλωμα να οδηγεί (συχνά 2%, μερικές φορές 2%, σπάνια 1%). Το 7% των ερωτηθέντων οδηγών παραδέχονται ότι έχουν επιτρέψει σε ανήλικο κάτω των 16 ετών να οδηγήσει το αυτοκίνητο με (5%) ή χωρίς (2%) την επίβλεψή τους.

 

Τα κύρια αίτια τροχαίων ατυχημάτων

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, θεωρείται από τη μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, η κύρια αιτία για τα τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας (64% μεταξύ όσων οδηγούν κάποιο όχημα και 73% μεταξύ όσων δεν οδηγούν). Ακολουθούν η υπερβολική ταχύτητα (49% και 55% αντίστοιχα), η χρήση κινητού κατά την οδήγηση (33% και 29% αντίστοιχα), ενώ αρκετά χαμηλότερα αναφέρονται η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου (17% και 18% αντίστοιχα), η ελλιπής/χαλαρή αστυνόμευση και η ατιμωρησία (16% και 9% αντίστοιχα), η κακή κατάσταση των οχημάτων (4% και 3% αντίστοιχα) και η ελλιπής σήμανση/σηματοδότηση (4% και 2% αντίστοιχα).

 

Μεταξύ όσων οδηγούν, η βελτίωση της εκπαίδευσης των οδηγών καταγράφεται ως ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας (46%), ενώ όσοι δεν οδηγούν προκρίνουν την αυστηροποίηση των ποινών για τις τροχαίες παραβάσεις (49%). Μεταξύ των οδηγών ακολουθούν οι συχνότεροι έλεγχοι/αστυνόμευση (44%), η αυστηροποίηση των ποινών για τις τροχαίες παραβάσεις (41%), η βελτίωση του οδικού δικτύου και της σήμανσης (31%), η μείωση των ορίων ταχύτητας (14%) και η καθιέρωση κινήτρων για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων (9%).

 

Μεταξύ όσων δεν οδηγούν, ακολουθούν η βελτίωση της εκπαίδευσης των οδηγών (44%), οι συχνότεροι έλεγχοι/αστυνόμευση (36%), η βελτίωση του οδικού δικτύου/σήμανσης όπως και η μείωση των ορίων ταχύτητας (23%) και τα κίνητρα για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων (6%).

 

Καθολική είναι η συμφωνία (73%) για τη μείωση του υφιστάμενου ορίου ταχύτητας εντός κατοικημένων περιοχών. Το ποσοστό όσων συμφωνούν είναι ακόμα υψηλότερο σε όσους δεν οδηγούν (85%), αλλά παραμένει εξαιρετικά πλειοψηφικό και μεταξύ των οδηγών (69%).

 

Καθολική συμφωνία (87%) καταγράφεται μεταξύ των οδηγών για την τοποθέτηση καμερών στους κεντρικούς οδικούς άξονες για την καταγραφή των τροχαίων παραβάσεων και την επιβολή ποινών.

 

Σχετικά με τα στοιχεία όσων οδηγούν, περίπου 3 στους 4 κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας (73%) δηλώνουν ότι οδηγούν αυτοκίνητο και περίπου 1 στους 20 οδηγεί δίκυκλο. Στον αντίποδα, περίπου 1 στους 5 (21%) δεν οδηγεί κάποιο όχημα.

 

Πηγή Πρώτο θέμα

 

 

Share

Share
Post
Email
Print
0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It




Author

Psaxna.gr


Trending Now
Βρέφος 7 ημερών μεταφέρθηκε νεκρό στο Παίδων «Αγία Σοφία»
Psaxna.gr 28 Ιανουαρίου 2026
Τραγωδία με φιλάθλους του ΠΑΟΚ: “Μπλόκαρε το τιμόνι κατά την προσπέραση”, είπε τραυματίας του πολύνεκρου τροχαίου
Psaxna.gr 28 Ιανουαρίου 2026
Πέθανε η Βίκυ Δούμα, σύζυγος του Γιάννη Αλαφούζου
Read Next

Πέθανε η Βίκυ Δούμα, σύζυγος του Γιάννη Αλαφούζου

Leave A Reply

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  •  

     

     

     

     

     


     

     

     

     

     





- Advertisement -
  • Like Us On Facebook

    Facebook Pagelike Widget
  • - Advertisement -
  • Recent Posts

    • Βρέφος 7 ημερών μεταφέρθηκε νεκρό στο Παίδων «Αγία Σοφία»
    • Τραγωδία με φιλάθλους του ΠΑΟΚ: “Μπλόκαρε το τιμόνι κατά την προσπέραση”, είπε τραυματίας του πολύνεκρου τροχαίου
    • Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου (31/1-1/2)
    • Φινάλε στη League Phase του Champions League – Όλο το πρόγραμμα της ημέρας
    • Σοκ και θρήνος για τους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα στη Ρουμανία, πώς συνέβη η μοιραία σύγκρουση του βαν με την νταλίκα
    • Τροχαίο δυστύχημα με οπαδούς του ΠΑΟΚ: Αισιόδοξα νέα για τους 3 τραυματίες – Νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση
    • Τα ζώδια σήμερα Τετάρτη 28 Ιανουαρίου
    • Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή νεαρή κοπέλα από τα Ψαχνά
    • Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων:46χρονος παρενοχλούσε ανήλικη 14 ετών
    • Θανατηφόρο τροχαίο στη Ρουμανία: Τι αναφέρει επίσημα η αστυνομία για το δυστύχημα με Έλληνες φιλάθλους του ΠΑΟΚ
  • Πρόσφατα σχόλια

    • Φωνή Λαού! στο Δομές Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων:Δυσαρεστημένοι οι εργαζόμενοι από την απόφαση του Δήμου να μην παρευρεθούν στην κοπή της Βασιλόπιτας
    • Φωνή Λαού στο Δομές Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων:Δυσαρεστημένοι οι εργαζόμενοι από την απόφαση του Δήμου να μην παρευρεθούν στην κοπή της Βασιλόπιτας
    • noname στο Δομές Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων:Δυσαρεστημένοι οι εργαζόμενοι από την απόφαση του Δήμου να μην παρευρεθούν στην κοπή της Βασιλόπιτας
    • Κάποιος είπε στο Συνάντηση Δημάρχου και Προέδρων τοπικών κοινοτήτων -Σπυρόπουλος:«Θέτουμε τις βάσεις για παρεμβάσεις ουσίας »
    • Καποιος είπε στο Παραμένει χωρίς Πρόεδρο το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων
    • noname στο Ένταση στη λαϊκή συνέλευση της Καστέλλας- Αποχώρησε ο Δήμαρχος Αντώνης Σπυρόπουλος
    • noname στο Επιστολή Απόστολου Μπαζώτη στο Psaxna.gr:«Η μη εκδήλωση ενδιαφέροντος προς την θέση του Ειδικού Συμβούλου είναι ψευδής»
    • Μπούρας Χρήστος στο Δύο νεκροί σε Ανω Γλυφάδα και Αστρος Κυνουρίας από την κακοκαιρία
    • S. στο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων:Δεν ανανεώθηκε η θητεία του Ειδικού συμβούλου Τόλη Μπαζώτη,γιου του πρώην Δημάρχου Αντώνη Μπαζώτη
    • noname στο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων:Δεν ανανεώθηκε η θητεία του Ειδικού συμβούλου Τόλη Μπαζώτη,γιου του πρώην Δημάρχου Αντώνη Μπαζώτη

Press enter/return to begin your search