Σοφία Ζαχαράκη για την Ίδρυση παραρτήματος ΕΚΠΑ στην Κύπρο
Ελλάδα και Κύπρος δεν συνδέονται μόνο με άρρηκτους δεσμούς ιστορίας. Μας ενώνουν η κοινή γλώσσα, οι ίδιες αξίες και το όραμα για ένα μέλλον με περισσότερες ευκαιρίες για τις νέες και τους νέους μας.
Σε μια ιδιαίτερα σημαντική και συγκινητική εκδήλωση, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β΄ και του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Γεωργίου, στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ελλάδα και Κύπρος ενώνουμε ξανά τις δυνάμεις μας, επενδύοντας στη γνώση, στην έρευνα και στους ανθρώπους μας.
Είχα την ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπήσω τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση.
Η ίδρυση και λειτουργία Παραρτήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Μεγαλόνησο αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για τη συνεργασία των δύο χωρών. Το πρώτο και ιστορικότερο πανεπιστήμιο της πατρίδας μας επεκτείνει την παρουσία του, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες γνώσης, εξωστρέφειας και καινοτομίας.
Και αυτό γίνεται πράξη χάρη στο νόμο του Υπουργείου μας επί Υπουργείας Νίκη Κεραμέως και τη στήριξη του Υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη και της παρούσας πολιτικης ηγεσίας.
Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο μπορεί να σταθεί με αυτοπεποίθηση στον διεθνή χάρτη, ως κόμβος παιδείας στη ΝΑ Ευρώπη, με ποιότητα, κύρος και προοπτική.
Θέλω να συγχαρώ θερμά το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον Πρύτανη Γεράσιμο Σιάσσο και τους καθηγητές για τη συστηματική δουλειά, και να ευχαριστήσω την Κυπριακή Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τους δημάρχους Λάρνακας και Λευκωσίας για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη στο εγχείρημα.
Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την εξωστρέφεια και την καινοτομία των ιδρυμάτων μας. Δημιουργούμε ευκαιρίες γιατί θέλουμε τα παιδιά μας να ονειρεύονται και να έχουν όλα τα εφόδια για να τα πετύχουν.
Μαζί με την Κύπρο, κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά. Ένα βήμα που ενώνει, δίνει ευκαιρίες και επιλογές. Τα υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου Θα συνεχίσουν να εργάζονται για το καλό των παιδιών και στις δύο χώρες!

































