• Κεντρική
  • Ψαχνά
  • Εύβοια
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Άρθρογραφία
  • Υγεία
  • Οικονομία
  • Αγγελίες
  • Ζώδια
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Popular Posts

    • Reuters: Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης το πιστόλι που του χάρισε ο Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
    • Συνελήφθησαν δύο 42χρονοι για τον εμπρησμό στη Marfin με τους τρεις νεκρούς το 2010, αναζητείται μία 46χρονη
    • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται στην Εύβοια
    • Χαλκίδα: Συναγερμός στην Πυροσβεστική για πιθανή φωτιά σε ΙΧ
    • Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων:Ανήλικος στο Νοσοκομείο μετά από κατανάλωση αλκοόλ – Έξι συλλήψεις
    • Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Σκοτώθηκε σε τροχαίο 15χρονη ποδοσφαιρίστρια του ΠΑΟΚ
    • Χαλκίδα: Συνελήφθη ανήλικος με ναρκωτικά
    • Θανάσης Ζεμπίλης: Σύντομα ο δρόμος στα Ήλια θα πρέπει να "ανοίξει" και για τους Google Maps!
    • Τραγωδία στην Θηβών-Νεοχωρακίου: Νεκρός 21χρονος οδηγός ημιφορτηγού μετά από ανατροπή
    • Θρήνος στο Μαντούδι για τον 23χρονο Παναγιώτη
July 11, 2026
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία
- Advertisement -
  • Κεντρική
  • Ψαχνά
  • Εύβοια
  • Αθλητικά
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Άρθρογραφία
  • Υγεία
  • Οικονομία
  • Αγγελίες
  • Ζώδια
  • Όροι Χρήσης
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
Home » Ψαχνά

“ΑΝΑΠΟΔΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ (Β’)…” (ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ)

Σταμάτης Κ. Ρουσόδημος Posted On 31 Οκτωβρίου 2016
1


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

Στον απόηχο της τραγελαφικής παράστασης της παρέλασης που από μνημόσυνο ηρώων έχει μετεξελιχθεί σε μια εκφυλισμένη παρουσία γελοίων πολιτικών τυχοδιωκτών, θα ήθελα, φίλοι αναγνώστες, για δεύτερη-και όχι τελευταία φορά- να σας διηγηθώ ένα περιστατικό που δεν αναφέρεται σε κανένα ιστορικό εγχειρίδιο. Είναι ένα περιστατικό του πολιτικού παρασκηνίου από αυτά που αποσιωπούνται εσκεμμένα για ευνόητους λόγους.
Για πολλούς και εξίσου ευνόητους λόγους δεν μπορώ να αναφέρω και την πηγή πληροφορίας.

Ας υποθέσουμε ότι είστε ένα στέλεχος μεγάλης εταιρίας, διευθυντής, διευθύντρια κλπ, και παρουσιαζόταν μπροστά σας ο Κάρολος της Αγγλίας , ινκόγκνιτο, ζητώντας δουλειά. Τι πόστο θα του δίνατε; Προσωπικά δεν θα τον έπαιρνα ούτε για θυρωρό. Φυσικά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι αυτός είναι πρίγκιπας και γαλαζοαίματος ενώ εμείς οι υπόλοιποι κοινοί ποπολάροι. Αλλά δεν πείθει γενικά αυτή η φιγούρα του πιο γνωστού βασιλικού οίκου και τώρα πια προκαλεί μόνο γέλια. Δεν ήταν όμως πάντα και παντού έτσι.

Μετά την Γερμανική επίθεση στην Ελλάδα ο τότε βασιλιάς Γεώργιος ο β’ κατέφυγε στην Κρήτη όπου πήρε μέρος στις μάχες κατά των κατακτητών και στη συνέχεια πέρασε στην Αίγυπτο για να καταλήξει στο Λονδίνο όπου είχε την έδρα του το στρατηγείο των συμμάχων. Από εκεί έκανε προσπάθειες να βοηθήσει την κατάσταση, όσο πέρναγε από το χέρι του. Στο διάστημα αυτό υπουργός εξωτερικών της Αγγλίας ήταν ο Άντονυ Ήντεν, δεύτερος στην πολιτική ιεραρχία μετά τον Τσώρτσιλ. Όταν πια ήρθε η ώρα για να βγουν οι αποφάσεις πού θα γίνουν αποβάσεις των συμμαχικών δυνάμεων, εκτός από τη Γαλλία, ο Ήντεν πρότεινε στο νότιο μέτωπο η απόβαση να γίνει στην Πελοπόννησο. Από στρατηγικής πλευράς αυτό ήταν και το πιο ορθολογικό. Ο Γεώργιος αντιδρούσε γιατί η Ελλάδα είχε ήδη υποστεί τεράστιες απώλειες- ανθρώπινες και υλικές- και μια απόβαση μεγάλης κλίμακας θα εξαφάνιζε κυριολεκτικά τη χώρα. Αυτή η διάσταση απόψεων πήρε μορφή έντονου διαπληκτισμού στις επί μέρους συναντήσεις. Σε μια από αυτές με παρουσία Αμερικανών,Γάλλων κλπ τα αίματα άναψαν γιατί και οι δυο επέμεναν αμετακίνητα στις θέσεις τους.

Ο Γεώργιος ήταν άνθρωπος που δεν μπορούσε να συγκρατήσει την οργή του. « Son of a bitch», του είπε, «είμαι βασιλιάς αυτής της χώρας και δεν πρόκειται να σ’ αφήσω να την διαλύσεις». Σηκώθηκε, τράβηξε το τραπεζομάντηλο ανατρέποντας τα πάντα και καθώς ήταν και δυο μέτρα έριξε ένα χαστούκι στον Ήντεν που σωριάστηκε σε μια γωνιά. Τράβηξε στη συνέχεια και το περίστροφο αλλά πρόλαβαν και τον σταμάτησαν οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι. Θα τον σκότωνε σαν το σκυλί και θα του άξιζε.

Το περιστατικό φυσικά δεν βγήκε ποτέ επίσημα στον τύπο. Τελικά η απόβαση έγινε στη Σικελία για άλλους λόγους στρατηγικού αντιπερισπασμού μετά από απόφαση που βγήκε σε συνδιάσκεψη των συμμάχων στο Μαρόκο.

Είναι διαπιστωμένο ότι ο θεσμός της βασιλείας έχει πολλούς περισσότερους αντιπάλους απ΄ ότι υποστηρικτές. Ανεξάρτητα από τη θέση που παίρνει ο καθένας, το περιστατικό αυτό είναι πέρα για πέρα αληθινό και κομμάτι της πραγματικής ιστορίας. Αυτό δεν αναιρείται.
Για την υπόλοιπη θητεία του Γεώργιου ο καθένας έχει βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Όσον αφορά τους διαδόχους του, Παύλο και Κωνσταντίνο ο ένας κρυβόταν πίσω από το φουστάνι της Φρειδερίκης και ό άλλος έτρεχε πίσω από το φουστάνι της Βουγιουκλάκη.
Από όποια πλευρά και να το κοιτάξεις- δεξιά, αριστερά-είμαστε για τα πανηγύρια.

Θα ‘θελα να δω έναν σημερινό Γεώργιο όχι από το Γκλύξμπουργκ αλλά από τη Ήπειρο , τη Θράκη, την Πελοπόννησο να πλακώνει στις κλωτσιές όσους βρει μπροστά του στις Βρυξέλλες. Από τον άσχετο, τσιμπλιάρη γεωπόνο Ντάισελμπλουμ μέχρι και τα Τσεχοπολωνικά δουλοπρεπή πιθηκάκια τους που πέφτουν στα τέσσερα για να τους πετάξουν τίποτα αποφάγια. Και δεν με νοιάζει αν αυτός ο «Γεώργιος» είναι δεξιός, αριστερός, κεντρώος κλπ. Άλλωστε αυτοί οι διαχωρισμοί τώρα πια έχουν χάσει το νόημά τους. Θα ΄θελα να δω έναν πολιτικό που να τιμά τα παντελόνια που φοράει και να πει στους τοκογλύφους ότι «μαζί τα φάγανε» και ότι το έλλειμμα κοντεύει να φτάσει 200% επειδή εφαρμόσαμε τους εκβιαστικούς όρους τους και είναι συνυπεύθυνοι γι αυτό.

Τι ζητάω τώρα; Πολιτικός και αξιοπρέπεια δεν κολλάνε. Τους είδατε. Μόνο για τις πασαρέλες είναι.

Πολλοί το έχουν πει ότι μια Ευρώπη όπου το ένα μέλος καραδοκεί και σπρώχνει ένα άλλο να στραβοπατήσει για να κάνει πλιάτσικο δεν έχει μέλλον. Συμφωνώ απολύτως.



Β.Παπαμιχαήλ

Share

Share
Post
Email
Print
0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It




Author

Σταμάτης Κ. Ρουσόδημος

Ο Σταμάτης Κ. Ρουσόδημος είναι Ιδιοκτήτης, Νόμιμος Εκπρόσωπος και Διαχειριστής της Ιστοσελίδας Psaxna.gr. Είναι μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού τύπου Μακεδονίας-Θράκης με Αριθμό Μητρώου 0533.

Trending Now
Reuters: Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης το πιστόλι που του χάρισε ο Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Psaxna.gr 10 Ιουλίου 2026
Συνελήφθησαν δύο 42χρονοι για τον εμπρησμό στη Marfin με τους τρεις νεκρούς το 2010, αναζητείται μία 46χρονη
Psaxna.gr 10 Ιουλίου 2026
ΨΑΧΝΑ: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΑΙ ΑΛΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ "ΞΕΦΥΤΡΩΝΟΥΝ" ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΙΑ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ...
Read Next

ΨΑΧΝΑ: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΑΙ ΑΛΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ "ΞΕΦΥΤΡΩΝΟΥΝ" ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΙΑ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ...

1 Comment

β
1 Νοεμβρίου 2016 at 09:31
Reply

Κυριε Κοντογιάννη, επειδή δεν μπορώ να σας απαντήσω μέσω facebook, θάθελα να καταθέσω εδώ μια άποψη. Δεν είπα να γίνονται παρελάσεις χωρίς "επισήμους". Το ότι μερικοί φέρουν αυτόν τον απροσδιόριστο τίτλο δεν τους κάνει αυτόματα δικαιούχους του σεβασμού μας. Πείτε μου ένα λόγο γιατί θάπρεπε οι μαθητές να στρέψουν την κεφαλή σε σημερινούς πολιτικούς η εκπρόσωπους της πρώην δημοτικής αρχής. Για το καλό που έκαναν στην χώρα ή στον τόπο μας; Πέρα από την σημερινή αρχή που οι δημότες επέλεξαν, θάθελα προσωπικά να δω στην εξέδρα ανθρώπους που έχουν προσφέρει στον τόπο ανεξάρτητα από αξιώματα. Παλιούς δασκάλους, τους εθελοντές δασοπυροσβέστες, πολύτεκνους γονείς, τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, επιστήμονες από τον τόπο που μας έχουν τιμήσει με το έργο τους κλπ. Δεν είναι η παρέλαση ευκαιρία δημοσίων σχέσεων και στην εξέδρα πρέπει να ανεβαίνουν άνθρωποι πού έχουν καθαρή τη συνείδησή τους ότι εργάστηκαν και μόχθησαν για αυτόν τον τόπο. Ελπίζω να απαντώ στην απορία σας. Ευχαριστώ


Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



  •  

     

     


- Advertisement -
  • Like Us On Facebook

    Loading...
  • Πρόσφατα σχόλια

    • Γιαμπουσελέ στο Γιατί οι Πολιτιστικές Εκδηλώσεις «Μεσσάπεια» πρέπει ίσως κάποια στιγμή να αλλάξουν φιλοσοφία…
    • s. στο Όταν ο ανάδοχος γίνεται υμνητής….
    • Χρήστος Μπούρας στο Ραπτάκης:«Αιωνία η μνήμη αυτών που έδωσαν την ψυχή τους για αυτόν τον τόπο και που με τις πράξεις τους σώζουν ζωές και μετά θάνατον όπως ο αείμνηστος Γιώργος Ψαθάς!»
    • Χρήστος Μπούρας στο Φωτιά από κεραυνό στη Μακρυκάπα – Τέθηκε υπό έλεγχο
    • Τι σημαινει.... στο Αφένδρα Σοφία:«Οι αποφάσεις που ακολούθησαν είναι σεβαστές»
  • - Advertisement -

Press enter/return to begin your search