Ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος από την Εύβοια Κώστας Τζαβάρας, με τον συνδυασμό «Πατρίδα μας η Στερεά» και επικεφαλής την Κατερίνα Μπατζελή, εξηγεί τους λόγους που πρέπει να η Εύβοια να πάρει την θέση που της αξίζει.

Οι προσεχείς Περιφερειακές εκλογές αποτελούν ένα μοναδικό στοίχημα για τον τόπο μας. Στοίχημα για το αν και σε ποιο βαθμό είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε οριστικά σελίδα και να επιλέξουμε εκείνους που διαθέτουν πρόγραμμα και όραμα για την Στερεά που μας αξίζει.

Η απόφαση μου να κατέβω υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Εύβοια με τον συνδυασμό «Πατρίδα μας η Στερεά» της Κατερίνας Μπατζελή, υπήρξε μια απόλυτα συνειδητή επιλογή που μοναδικό στόχο έχει να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις τον τόπο μου και φυσικά ολόκληρη την Στερεά. Οι Περιφέρειες συγκροτούν πλέον 13 μικρές Κυβερνήσεις που διαχειρίζονται μεγάλες χρηματοδοτήσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα ασκώντας ισχυρή πολιτική και έχουν τεράστιες δυνατότητες παρέμβασης. Επομένως, η βαρύτητα της ψήφου μας έχει διπλή σημασία σε σχέση με το παρελθόν.
Η ανάγκη για πολιτική αλλαγή είναι κοινωνικό αίτημα.

Και αυτό ως απόρροια της στασιμότητας σε καίριους παραγωγικούς τομείς της Περιφέρειας αλλά και της διαχρονικής αδιαφορίας για τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος. Το οδικό δίκτυο είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η επόμενη Περιφερειακή Αρχή. Μικρά αρδευτικά έργα σε συγκεκριμένες περιοχές είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα, όπως και η επέκταση των αποχετευτικών δικτύων, ο ενεργειακός εκσυγχρονισμός κτιρίων στις μεγάλες πόλεις και η βελτίωση των υποδομών των λιμανιών, όπως της Κύμης, είναι έργα άμεσης προτεραιότητας που δεν μπορούν να καθυστερήσουν ούτε μια ημέρα.

Η Στερεά όμως χρειάζεται και επενδυτές. Επενδυτές δεν μπορούν να έρθουν αν δεν δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις. Απαιτούνται νέες ΒΙΠΕ και εκσυγχρονισμός των ήδη υπαρχουσών. Απαιτείται ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο προσέλκυσης τουριστικών υποδομών. Ειδικά στην Εύβοια, το Περιβάλλον και ο Πολιτισμός του νησιού μπορούν να αναδειχθούν με τέτοιο τρόπο που να έχουμε Τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο. Και να ζουν από αυτόν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, χωρίς να αναγκάζονται να μεταναστεύουν. Θέλουμε επομένως επενδύσεις, κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και υλοποίηση επιτέλους των βασικών υποδομών που έχει ανάγκη όλη η Στερεά.

Χρειαζόμαστε όμως και κάτι εξίσου σημαντικό. Να ενισχύσουμε την πρωτογενή παραγωγή, τον στυλοβάτη της περιφερειακής οικονομίας μας. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να ευημερήσει πραγματικά αν δεν στηρίζεται σε μια ισχυρή πρωτογενή παραγωγή. Αν δεν μπορεί δηλαδή να ικανοποιεί από μόνη της και χωρίς να εισάγει τα πάντα, τις βασικές διατροφικές της ανάγκες. Στην Ελλάδα αυτό το ξεχάσαμε. Για να το ξαναπετύχουμε απαιτούνται κίνητρα σε νέους αγρότες να ενταχθούν στην παραγωγή. Χρειαζόμαστε την είσοδο των νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό, να εκσυγχρονίσουμε τα μηχανήματα και τις υποδομές μας, να μάθουμε για τις καλλιέργειες που «πουλάνε» σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Για να γίνουν πράξη όμως όλα τα παραπάνω απαιτείται και ένας Περιφερειάρχης με εμπειρία, με γνώση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, με αντίληψη του πώς λειτουργεί το Κράτος και η Περιφέρεια. Η μόνη υποψήφια Περιφερειάρχης που διαθέτει αυτές τις περγαμηνές είναι η Κατερίνα Μπατζελή. Είναι η μόνη από τους υποψήφιους περιφερειάρχες με εμπειρία πολλών χρόνων στη κεντρική πολιτική σκηνή, με επαφές και διασυνδέσεις σε όλη την Ευρώπη, με θητεία στα ευρωπαϊκά όργανα και με τεχνογνωσία ενός πρώην υπουργού που κακά τα ψέματα προσέφερε πολλά και στην χώρα αλλά και στην Στερεά.

Κλείνοντας, είναι αλήθεια πως ο νομός Ευβοίας είναι ένας από τους πιο αδικημένους νομούς της χώρας. Η εγγύτητα του με τον νομό Αττικής αντί να λειτουργήσει θετικά λειτούργησε εντελώς αντίστροφα. Καμία σοβαρή υποδομή στο οδικό δίκτυο, στα αρδευτικά, στις υποδομές, στα λιμάνια του νησιού. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Για να διασχίσει κάποιος το νησί από Βορρά προς Νότο χρειάζεται πάνω από 5 ώρες ταξίδι σε έναν δρόμο εντελώς ακατάλληλο και επικίνδυνο.

Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε για να σταματήσει επιτέλους ο κατήφορος του νομού μας. Επιλέγουμε εκείνους που έχουν αποδείξει με την δουλειά και την αξία τους ότι και θέλουν και μπορούν να λύσουν τα προβλήματα. Ψηφίζουμε εκείνους που μπορούν να συνθέσουν, να συνεργαστούν και να κερδίσουν το καλύτερο για την Εύβοια και την Στερεά.

Στις εκλογές τις 26ης Μαΐου ζητώ την στήριξη σας για να γίνω η ισχυρή φωνή σας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Με αίσθημα ευθύνης, ειλικρίνεια και σοβαρότητα.

Κώστας Τζαβάρας
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας (ν.Εύβοιας)