Στη δημοσιότητα δίνει η Ελληνική Αστυνομία έπειτα από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες πέντε ατόμων, που κατηγορούνται ότι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις ΑΤΜ τραπεζών, στην Αττική.

 

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. τα μέλη της οργάνωσης για να διαρρήξουν τα ΑΤΜ χρησιμοποιούσαν εύφλεκτα αέρια (μέθοδος PLOFKRAAK ) και εκρηκτικές ύλες.

 

Η σπείρα εξαρθρώθηκε στις 22 Ιουλίου από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λαμίας.

 

Πρόκειται για τους:

 

1. (επ) ΠΑΣΙΑΝΙΔΗ (ον) ΣΤΥΛΙΑΝΟ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ και της ΕΛΣΑΣ, γεννηθέντα την 24-10-1999 στην Αθήνα,

 

Αυτή είναι η σπείρα που «χτυπούσε» ΑΤΜ: Ανάμεσα τους ο γνωστός τράπερ   Αυτή είναι η σπείρα που «χτυπούσε» ΑΤΜ atm drastis

 

2. (επ) ΜΠΟΥΚΛΗ (ον) ΝΙΚΗΦΟΡΟ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ και της ΠΩΛΙΝΑΣ, γεννηθέντα την 24-2-1995 στη Νίκαια,

 

Αυτή είναι η σπείρα που «χτυπούσε» ΑΤΜ: Ανάμεσα τους ο γνωστός τράπερ   Αυτή είναι η σπείρα που «χτυπούσε» ΑΤΜ atm drastis2

 

3. (επ) ΜΟΥΡΓΚΟΥΛΙΑΝΗ (ον) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ του ΕΔΟΥΑΡΔΟΥ και της ΕΛΕΝΗΣ, γεννηθέντα την 10-11-1994 στην Αθήνα,

 

Αυτή είναι η σπείρα που «χτυπούσε» ΑΤΜ: Ανάμεσα τους ο γνωστός τράπερ   Αυτή είναι η σπείρα που «χτυπούσε» ΑΤΜ atm drastis3

 

4. (επ) LAZGIYAN (ον) YEGHISHE του BAHRAM και της LAMARA , γεννηθέντα την 1-5-1996 στην Αρμενία

 

Αυτή είναι η σπείρα που «χτυπούσε» ΑΤΜ: Ανάμεσα τους ο γνωστός τράπερ   Αυτή είναι η σπείρα που «χτυπούσε» ΑΤΜ atm drastis4

 

5. (επ) ΔΑΝΙΗΛΙΔΗ (ον) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ και της ΟΛΓΑΣ, γεννηθέντα την 4-11-1996 στην Αθήνα

 

Αυτή είναι η σπείρα που «χτυπούσε» ΑΤΜ: Ανάμεσα τους ο γνωστός τράπερ   Αυτή είναι η σπείρα που «χτυπούσε» ΑΤΜ atm drastis5

 

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476201 του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

 

Πώς δρούσε το κύκλωμα

 

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του έτους 2020, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά διέπρατταν διαρρήξεις Α.Τ.Μ. με εκρηκτικά και εύφλεκτα αέρια, κλοπές ΙΧΕ αυτοκινήτων και χρήσης αυτών για την τέλεση των πράξεων, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, προκειμένου να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

 

Ο τρόπος δράσης ( modus operandi ) και η μεθοδολογία των δραστών, καταδεικνύει άτομα με ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων και ιδιαίτερη επιμέλεια στην επιλογή του τόπου και του χρόνου των πράξεών τους, καθόσον οι ώρες που χρησιμοποιούσαν για τη δράση τους ήταν οι πρώτες πρωινές, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την πιθανότητα να γίνουν αντιληπτοί.

 

Εντόπιζαν Αυτόματες Ταμειολογικές Μηχανές υποκαταστημάτων τραπεζών, οι οποίες ήταν εγκατεστημένες είτε σε Σούπερ Μάρκετ είτε σε εξωτερικούς χώρους, στις οποίες με χρήση εύφλεκτων υλικών, άλλα και στην συνέχεια με εκρηκτικές ύλες, πραγματοποιούσαν έκρηξη.

 

Ακολούθως, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, αφαιρούσαν είτε ολόκληρες τις κασετίνες είτε τα χρήματα που αυτές περιείχαν και διέφευγαν επιβιβαζόμενοι σε κλεμμένα οχήματα μεγάλης ιπποδύναμης.

 

Λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της εγκληματικής τους δραστηριότητας, αφού κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες ( full face , κουκούλες από μπλούζες φούτερ, μαντίλια και κουκούλες των μπουφάν τους), ενώ φορούσαν γάντια και μακρυμάνικες μπλούζες ή μπουφάν, προκειμένου να μην αφήσουν ίχνη τους στα σημεία, ενώ έφεραν λοστούς και σφυριά για να διαρρήξουν τα ΑΤΜ.

 

Στο πλαίσιο αυτό, τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για την τέλεση των αδικημάτων είτε τα  εγκατέλειπαν και τα πυρπολούσαν, είτε χρησιμοποιούσαν πλαστές πινακίδες προκείμενου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους

 

Επίσης, κατά την διάπραξη των διαρρήξεων έφεραν βαρύ οπλισμό (πολεμικά τυφέκια, τύπου KALASHNIKOV AK-47) τον οποίο δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν για να εξασφαλίσουν την διαφυγή τους, όταν έγιναν αντιληπτοί από Αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. την 11-2-2021, μετά από έκρηξη ΑΤΜ στην Λ. Κηφισού στο Περιστέρι.

 

Από την έρευνα που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, επεδίωκαν και διέπρατταν συστηματικά νομιμοποίηση των εσόδων που αποκόμιζαν από το σύνολο των εγκληματικών τους πράξεων.

 

Όλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διήγαν πολυτελή βίο, τον οποίο επιδείκνυαν με κάθε ευκαιρία τόσο στις καθημερινές τους συναναστροφές, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ( Social Media ).

 

Από τις έρευνες σε οικίες χώρους και οχήματα βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

  •     πιστόλι
  •     περίστροφο
  •     αεροβόλο πιστόλι
  •     ξύλινο ομοίωμα πυροβόλου όπλου
  •     πλήθος από γεμιστήρες και φυσίγγια
  •     πλήθος από σουγιάδες και μαχαίρια
  •     μεταλλική πτυσσόμενη ράβδος,
  •     αστυνομική ράβδος
  •     πυροκροτητής
  •     σπρέι πιπεριού
  •     εκρηκτική ύλη – ζελατοδυναμίτιδα, συνολικού βάρους -604- γραμμαρίων,
  •     άγνωστη χημική ουσία, προφανώς εκρηκτική ύλη, σε μορφή σκόνης συνολικού μικτού βάρους -168- γραμμαρίων,
  •     πλήθος από εργαλεία που χρησιμοποιούνται για διαρρήξεις-εκρήξεις ΑΤΜ
  •     πλήθος ενδυμάτων που φορούσαν κατά τη διάπραξη των διαρρήξεων των Α.Τ.Μ.,
  •     το χρηματικό ποσό των -6.705- ευρώ και -1.160- λιρών Αγγλίας,
  •     πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM
  •     πλήθος κλειδιών,
  •     πλήθος πλαστικών μερών (θραύσματα) κασετίνων A.T.M.
  •     συσκευή εντοπισμού GPS ,
  •     μικροποσότητα φυτικής κάνναβης
  •     -6- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα

 

Εξιχνιάσθηκαν 27 περιπτώσεις εκρήξεων ΑΤΜ εκ των οποίων:

 

  • 22 στην Αττική
  • 2 στην Φθιώτιδα
  • 1 στη Βοιωτία
  • 1 στην Αργολίδα
  • 1 στην Αχαΐα και
  • 9 περιπτώσεις κλοπών αυτοκινήτων.

 

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της, ανέρχεται στις 915.000 ευρώ.

 

Επισημαίνεται ότι οι συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για πλήθος αδικημάτων.

 

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες για την εξιχνίαση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων συνεχίζονται.

 

Ανάμεσά τους και ένας 26χρονος γνωστός τράπερ, ο οποίος μια μέρα μετά την σύλληψή του ανέβασε το νέο του τραγούδι στο διαδίκτυο, αναφέρει ο ΣΚΑΪ.