Υγεία και γυναίκα: Αυτοεξέταση μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες και η συχνότητα αυτή έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία 20 χρόνια. Στη χώρα μας, περίπου 4000 γυναίκες κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού.
Το όπλο των γυναικών απέναντι σε αυτήν την ασθένεια είναι η έγκαιρη διάγνωση, καθώς όταν εντοπιστεί νωρίς μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ αποτελεσματικά.
Έτσι, οι γυναίκες κάθε ηλικίας συνιστάται να κάνουν αυτοεξέταση μαστού μια φορά το μήνα. Οι ημέρες που είναι πιο κατάλληλες είναι από την 5η έως την 10η ημέρα του κύκλου. Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, είναι καλό να κάνουν την αυτοεξέταση μια σταθερή ημέρα του μήνα.
Παρακάτω περιγράφεται η διαδικασία, ο γιατρός σας όμως θα σας δώσει ακριβείς οδηγίες.
Αρχικά, πρέπει να γίνεται μια οπτική εξέταση κατά την οποία η γυναίκα στέκεται μπροστά στον καθρέφτη με τα χέρια κάτω και πλάγια. Ελέγχει αν έχει αλλάξει κάτι στην εικόνα των μαστών της. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται σε αλλαγές στο μέγεθος ή στο σχήμα. Επίσης, ελέγχει για κάποιο εξόγκωμα ή «βαθούλωμα», για αλλαγή στο χρώμα και την υφή του δέρματος. Η εξέταση επαναλαμβάνεται με τα χέρια στη μέση και με τα χέρια σηκωμένα πίσω από το κεφάλι καθώς και γυρνώντας στο πλάι κι από τις δυο πλευρές.
Ακολουθεί η ψηλάφηση , όπου η γυναίκα καθώς είναι ακόμη όρθια, πιέζει ελαφρά τις θηλές και ελέγχει για έκκριση αίματος ή άλλου υγρού. Στη συνέχεια, η γυναίκα ξαπλώνει και τοποθετεί το ένα χέρι πλάι στο σώμα της και μετά πίσω από το κεφάλι της ενώ με το άλλο της χέρι εξετάζει το μαστό που βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του σώματος (και αντίστροφα). Κατά την εξέταση, η γυναίκα χρησιμοποιεί τα τρία μεσαία δάχτυλα και με κυκλικές κινήσεις εξετάζει το μαστό από έξω προς τα μέσα.
Η διαδικασία αυτή είναι πολύ πιο εύκολη όταν γίνεται στο ντους.
Η επανάληψη της εξέτασης κάθε μήνα δίνει τη δυνατότητα στη γυναίκα να γνωρίσει την ανατομία των μαστών της και να αναγνωρίσει έγκαιρα μια αλλαγή σε αυτούς. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο για την αμεσότητα κι την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης.
Έφη Αρβανίτη
Νοσηλεύτρια