«Πύργος του Πισσώνα: ένα μνημείο καταδικασμένο»
(Άρθρο της Αναστασίας Μπουροδήμου)
Ο πολιτισμός και η παράδοση ,όπως έχει καταδειχτεί ιστορικά , είναι από τα πλέον βασικότερα στοιχεία που μπορεί να σώσει, λυτρώσει,να μην απαλλοτριώσει και αφομοιώσει με άλλους, ένα λαό .
Αρκούν αυτά τα δυο και μόνο, αν είναι ισχυρά ,για ένα μεγάλο διάστημα έναν λαό ,να τον ενδυναμώσει και από την εξαθλίωση , την μιζέρια και τη δυστυχία να τον γλυτώσει.
Αν έγραφα μια έκθεση με θέμα τον πολιτισμό και την παράδοση αυτό ίσως, να ήταν ένας πρόλογος!
Θέλω όμως να μιλήσω ,αφυπνήσω,προοικονομήσω και ακόμα φοβίσω για το μέλλον ενός σημαντικού για μας και τους απαναταχού Πισσωνιάτες -Δίρφυους -Ευβοιώτες μνημείου, τον ΠΥΡΓΟΥ του ΠΙΣΣΩΝΑ.
Αφορμή εκ νέου ,στάθηκε για αυτό η παρουσία μου στην 1η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων ,
η οποία πραγματοποιήθηκε στον αύλιο χώρο μπροστά από τον αναστηλωμένο και αποκαταστημένο ΠΥΡΓΟ των Πολιτικών, ο οποίος με σειρά άλλους,όπως του Πισσώνα , ανάγεται στην περίοδο της Φραγκοκρατίας.
Εβρισκόμενη εκεί τον επισκέφτηκα, θαύμασα,χειροκρότησα και -ομολογώ- χάρηκα ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα της αποκατάστασης του εκεί ΠΥΡΓΟΥ, γνωρίζοντας την πρωτέρα κατάσταση του.
Χάρηκα, γιατί γεννήθηκε ξανά μέσα μου η ελπίδα ,ότι ίσως σώσουμε και εμείς μια μέρα ,σύντομα επλίζω ,τον δικό μας ΠΥΡΓΟ!
Αυτή η ελπίδα δε γεννήθηκε ξαφνικά τώρα και από το πουθενά!
Ηταν το 2000 περίπου αν θυμάμαι καλά, όταν ο επανιδρυθείς τότε Πολιτιστικός Σύλλογος του Πισσώνα ,επέδειξε ένα δυναμικό ενδιαφέρον για την αποκατάσταση του ΠΥΡΓΟΥ του Πισσώνα. Απευθυνθήκαμε τότε, στην αρμόδια υπηρεσία των Βυζαντινών αρχαιοτήτων ,για να ζητήσουμε την ένταξη του σε πρόγραμμα αποκατάστασης του!Όπως σαφώς είχε αιτηθεί και ίσως απαιτηθεί, από το μέχρι τότε και έκτοτε, κάθε τοπικό συμβούλιο του Πισσώνα προς τον μέχρι πρότινως, Δήμο Διρφύων.
Φανταστείτε ότι στην προσπάθεια μας να συμβάλουμε να γίνουν τα πρώτα βήματα προς την αποκατάσταση και ανάδειξη του ΠΥΡΓΟΥ ενδιαφερθήκαμε να φροντίσουμε και προσκομήσουμε αρχικά, την μελέτη σα Σύλλογος, έτσι ώστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες.Ήταν όμως πέρα των οικονομικών μας δυνατοτήτων καθως μια τέτοια μελέτη, άγγιζε και ξεπερνούσε κατά πολύ τα 3.000.000 δρχ , τα οποία και σαφώς σα Σύλλογος, δε διαθέταμε!
Αν και γνωρίζω ότι έγιναν προσπάθειες ένταξης του έργου σε κάποια προγράμματα από το Δήμο Διρφύων,δε γνωρίζω γιατί ποτέ δε κατάφερε να ενταχθεί.Ποια ήταν τα προσκόματα.
Το θέμα της μη άμεσης αποκατάστασης του ΠΥΡΓΟΥ του Πισσώνα ,έχει και μια άλλη πιο σοβαρή διάσταση για μας τους κατοίκους Πισσώνα και όχι μόνο !Πρίν καταλήξει να γίνει και τραγική!
Η φθορά του χρόνου και η αδιαφορία των αρμοδίων, έχει δημιουργήσει μεγάλες ρωγμές και έχει οδηγήσει σε αποκόλληση μεγάλων πέτρινων λίθων !Καθώς η θέση του ΠΥΡΓΟΥ είναι ακριβώς δίπλα σε καθημερινά και συνεχόμενα προσπελάσιμο κεντρικό δρόμο ,φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί!
Παρακαλώ ΣΩΣΤΕ το μνημείο!
Παρακαλώ ΣΩΣΤΕ την ιστορία του τόπου μας!
Παρακαλώ ΣΩΣΤΕ τον ΠΥΡΓΟ του Πισσωνα ,πριν θρηνήσουμε θύματα!
Σας κρούω τον κώδωνα του κινδύνου!
Ελπίζω να μην αποτελέσω μια “φωνή βοώντος εν τη ερήμω” σε “Ωτα μη ακουόντων”!
“Για δέστε πως με κατάντησε
του χρόνου η κακία,η χρήση
η άσκοπη και του κόσμου
όλου η αδιαφορία.”
“Σα σε κοιτώ η κόψη σου με αναστατώνει,
σα σε ξανακοιτώ η όψη σου
με πληγώνει,
σα σε βλέπω να γέρνεις σιγά-σιγά
και να πέφτεις με σκοτώνει.”
“Σα θέλω Πύργο ψηλό και αγέρωχο
ως ήσουν ξανά να σε καμαρώσω
Σα θέλω Πύργο δυνατό και αλύτρωτο
στο μέλλον να σε παραδώσω,
πρέπει τώρα να αρχίσω,να προσπαθήσω
και να καταφέρω να σε αποκαταστήσω”
Στις φωτο βλέπετε τον ΠΥΡΓΟ του Πισσώνα σήμερα, συγκρινόμενο με το πριν και το τώρα του αποκαταστημένου ΠΥΡΓΟΥ των Πολιτικων!