Αφένδρα Σοφία:«Ο Κορωνοϊός ως νόσος και ως κοινωνικός στιγματισμός..» (συνέντευξη)

Kαλησπέρα κυρία Σοφία.
Ως (αρμόδια) Αντιδήμαρχος υγείας του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων αλλά και ως Γιατρός του κέντρου Υγείας Ψαχνών ζείτε από κοντά όλο αυτό το διάστημα την πανδημία,τα όσα συμβαίνουν γύρω μας αλλά και όλες τις επιπτώσεις που προκαλεί ο Κορωνοιός στην καθημερινή μας ζωή.
Ο ιός του Κορωνοιού με την ονομασία “SARS-CoV-2” ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και οδήγησε στην τρέχουσα πανδημία COVID-19 όπως ονομάστηκε η λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από το νέο αυτό στέλεχος του κορωνοϊού.
Άρα,
ουσιαστικά και με λίγα λόγια ο Κορωνοιός είναι μία απλή μορφή λοίμωξης-γρίπης η οποία επιφέρει εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον πλανήτη όπως και η απλή γρίπη,ωστόσο το παγκόσμιο σύστημα Υγείας δεν ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει μια τέτοια νέα μορφή ιού με αποτέλεσμα να υπάρχουν θάνατοι σε όλο τον κόσμο οι οποίοι αγγίζουν την στιγμή που μιλάμε τους 1,2 εκ. παγκοσμίως.
Σωστά;
Καλησπέρα κ.Ρουσόδημε Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να αναφερθώ σε ένα θέμα που ταλανίζει όλο τον πλανήτη και τις επιπτώσεις του τόσο στην υγεία μας όσο και στην καθημερινότητα μας!
Ο ιός SARS-COV-2 είναι πράγματι ένας ιός που ανήκει στην οικογένεια των κορονοϊών και εκδηλώνεται με τα συμπτώματα της γρίπης γιαυτό και η διαφοροδιάγνωση κλινικά είναι δύσκολη. Κάποια χαρακτηριστικά του όμως όπως αυτό της μεταδοτικότητας αλλά και του τρόπου που διηθεί στους πνεύμονες χωρίς εμφανείς κλινικές εκδηλώσεις τον καθιστούν ιδιαιτέρως επικίνδυνο ώστε να χρήζει μεγάλης προσοχής.
Ακούσαμε αρχικά ότι πρέπει να φοράμε γάντια και μάσκες,στην συνέχεια ακούσαμε ότι τα γάντια δεν είναι απολύτως απαραίτητα με αποτέλεσμα να μην φοράει πλέον κανείς,έπειτα ακούσαμε ότι η μάσκα δεν προστατεύει από το να μην κολλήσεις αλλά από το να μην μεταδώσεις,και άλλα πολλά.
Τι τελικά ισχύει με την προστασία από τον Κορωνοιο; Η μάσκα προστατεύει;Τα γάντια, τα αντισυπτικά, τα οινοπνεύματα και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά προστετεύουν από τον Κορωνοιό;
Πως μεταδίδεται τελικά ο Κορωνοιός;
Ο κορονοιός όπως και πολλοί ιοί μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των σταγονιδίων κατά το βήχα , το φτάρνισμα , την ομιλία , την αναπνοή κλπ . Τα σταγονίδια αυτά προκαλούν λοίμωξη όταν εισπνέονται ή εναποτίθενται σε βλεννογόνους όπως το εσωτερικό της μύτης και του στόματος . Άρα λοιπόν η μάσκα, τα γάντια, το συχνό πλύσιμο των χεριών και η απόσταση 1,5 – 2 μ. αποτελούν μέτρα που προστατεύουν από τον ιό SARS-COV-2 .
Ποιοί είναι οι ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο από τον Κορωνοιό;
Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ευπαθείς ομάδες δηλαδή ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και νεότερα άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα , αναπνευστικά νοσήματα , ανοσοκατεσταλμένοι , παχύσαρκοι , έγκυες , αιμοκαθερόμενοι κ.α χωρίς αυτό να δημιουργεί εφησυχασμό σε νεότερα άτομα καθώς βλέπουμε περιπτώσεις νέων ατόμων χωρίς υποκείμενα νοσήματα που νοσούν βαριά ή ακόμη χάνουν τη ζωή τους.
Ποιά είναι τα συμπτώματα του Κορωνοιού;Πότε κάποιος θα πρέπει να ανησυχήσει; Θα πρέπει να ανησυχήσει και να υποβληθεί σε τεστ αν εμφανίσει απλώς λίγο πυρετό;
Τα συμπτώματα του κορωνοιού αρχίζοντας από τα πιο συχνά είναι :
Πυρετός ή δεκατική πυρετική κίνηση
Βήχας ξηρός
Καταβολή δυνάμεων
Μυαλγίες
Απώλεια γεύσης ή όσφρησης
Πονοκέφαλος
Πονόλαιμος
Διάρροια
Επιπεφυκίτιδα
Δερματικό εξάνθημα
Θα πρέπει κάποιος να ανησυχήσει όταν έχει υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί , δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια , πόνο στο στήθος , βαριά καταβολή δυνάμεων.
Αν ένας ασθενής εμφανίσει ήπια συμπτώματα για να αποκλεισθεί αν νοσεί από τον ιό SARSCOV-2 ή οποιαδήποτε άλλη ίωση πρέπει να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό και παρακολούθηση και επι ενδείξεων να γίνει τεστ . Δυνητικά όποιος εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα μπορεί να νοσεί από κορονοϊο.
Ποια είναι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ ενός συμπτωματικού και ενός μη συμπτωματικού ασθενή και τι σημαίνει ο όρος “κρούσμα Κορωνοϊού”;
Η διαφορά μεταξύ ενός συμπτωματικού από έναν ασυμπτωματικό είναι όπως το λέει και η ίδια η λέξη η παρουσία ή όχι συμπτωμάτων ή μπορεί να έχει τόσο ήπια συμπτώματα που δεν αξιολογούνται από τον ίδιο τον ασθενή.
“Κρούσμα” ειναι κάθε άτομο που βρίσκεται θετικό σε μοριακό έλεγχο στον ιό SARS-COV-2 .
To τελευταίο διάστημα έχουμε ακούσει πάρα πολλά τα οποία εχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όπως πχ η δημόσια δήλωση του κυρίου Τσιόδρα “Καταγράφουμε όλους τους νεκρούς ως νεκρούς από Covid 19”.Θα θέλαμε την άποψη σας.
Θα σας απαντήσω βάσει της ιατρικής μου ιδιότητας αλλά και της εμπειρίας μου από το Νοσοκομείο Χαλκίδας που τυγχάνει να είναι και σημείο αναφοράς για SARSCOV 2. Κατά την διάρκεια των εφημεριών μου ουδέποτε έπεσε στην αντίληψη μου κάτι τέτοιο και να είστε σίγουρος ότι αν συνέβαινε κάτι παρόμοιο και θα το γνώριζα αλλά θα έπραττα βάσει της ιατρικής μου δεοντολογίας. Οπότε καλό θα είναι να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη μας στο επιστημονικό προσωπικό που δίνει μια μεγάλη μάχη αυτή τη στιγμή και ας αποφύγουμε οτιδήποτε μας αποσπά την προσοχή που αυτή τη στιγμή είναι στραμένη στη διατήρηση της ζωής και την προάσπιση της υγείας αφενός της σωματικής αλλά ας μην ξεχνάμε και την ψυχική.
Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι μάλιστα αγγίζουν όπως λέγεται σύμφωνα με έρευνες το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει Κορωνοιός και μιλούν για παγκόσμιες συνωμοσίες, κοινωνικά πειράματα και στοχευμένα ψέμματα με σκοπό τον αφανισμό της τρίτης ηλικίας,την πτώχευση της μεσαίας και της χαμηλής τάξης,την υποταγή του ανθρώπινου είδους και άλλα πολλά. Κάποιοι μάλιστα παρουσιάζουν έρευνες που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι νεκροί τα τελευταία χρόνια από την γρίπη είναι περίπου οι ίδιοι και σε κάποιες περιπτώσεις περισσότεροι σε σχέση με αυτούς από τον Κορωνοϊό. Ποιά είναι η απόψή σας;
Με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός της άρνησης του ιού. Ένα πέρασμα από τα νοσοκομεία θα ήταν αρκετό για να πειστούν όσοι αμφισβητούν την ύπαρξη του και απαξιώνουν τόσο αυτούς που νοσούν όσο και όλους όσους τους περιθάλπτουν. Είναι τραγικό να βλέπεις την αγωνία και την υπερπροσπάθεια στα μάτια όσων δίνουν τη μάχη τους για να καταφέρουν να αναπνεύσουν μέσα σε συνθήκες μιας απίστευτης μοναξιάς. Τώρα τα σενάρια συνωμοσίας, τα παγκόσμια πειράματα και όσα αναφέρετε είναι ζητήματα που θα κριθούν στο χρόνο αν είναι αλήθεια ή ψεύδος. Οι αριθμοί και οι στατιστικές θα έχουν νόημα όταν τελειώσει όλο αυτό. Επί του παρόντος αυτό που κατά τη γνώμη μου είναι απολύτως απαραίτητο είναι η ικανότητα μας να διακρίνουμε τι έχει προτεραιότητα αλλά και αξία στο παρών ώστε η θεωρίες μας και οι πράξεις μας να συμπλέουν.
Ως Γιατρός του κέντρου Υγείας Ψαχνών έρχεστε καθημερινά αντιμέτωπη με κατοίκους της περιοχής που ανησυχούν,εξετάζονται, και κάποιοι από αυτούς βρίσκονται τελικά θετικοί στον Κορωνοιό.Τι είναι αυτό που εισπράτετε όλο αυτό το διάστημα;
Σας ευχαριστώ πολύ για την συγκεκριμένη ερώτηση και θα ήθελα να σταθώ λίγο παραπάνω . Όντως ο κόσμος ανησυχεί περισσότερο παρουσιάζοντας κάποιο σύμπτωμα που πριν δε θα έφτανε καν στο γιατρό. Όταν προσέρχονται για εξέταση δεν μπορώ να προσπεράσω το φόβο που διακρίνω στα μάτια τους μήπως νοσούν από τον ιό ή την αγωνία τους για το πώς θα εξελιχθεί η υγεία τους αλλά και για άλλα θέματα όπως ο στιγματισμός και ο αποκλεισμός που ενδεχομένως βιώσουν στην περίπτωση που βγουν θετικοί. Ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες αυτό λειτουργεί αρνητικά ως προς τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης .
Αυτό είναι κάτι που με στενοχωρεί ιδιαιτέρως αν λάβουμε υπ’όψιν μας ότι κάποιος που νοσεί από τον ιό πέρα από την αγωνία του για το πώς θα εξελιχθεί το θέμα της υγείας του να πρέπει να διαχειριστεί τον στιγματισμό και την απομόνωση όπως και το αίσθημα ενοχής που του δημιουργείται από τον περίγυρο του .Το να κολλήσει κάποιος μπορεί να είναι αναπόφευκτο . Εδώ προκύπτουν ζητήματα κοινωνικά όπως ανθρωπιάς , φροντίδας, κατανόησης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. Αντί λοιπόν να σχολιάζουμε και να κριτικάρουμε ας σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, ας βρούμε ότι μας ενώνει με όποιο τρόπο αντιλαμβάνεται ο καθένας μας.
Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο κάτι που θα μας κάνει να μειώσουμε το φόβο και την άγνοια βασιζόμενοι πάντα στις γνώσεις και στις οδηγίες των ειδικών.
Όσον αφορά στο πρακτικό μέρος όταν κάποιος βρίσκεται θετικός στον ιο SARS-COV-2 χρειάζεται να μπει σε καραντίνα για 10 ημέρες και για περισσότερη ασφάλεια παρατείνουμε το διάστημα σε 14 ημέρες και την πάροδο 48 ωρών από τη πλήρη υποχώρηση του πυρετού χωρίς λήψη αντιπυρετικών και την ύφεση των συμπτωμάτων. Η επιστροφή στην εργασία και στην καθημερινότητα γίνεται χωρίς άλλο τεστ.
Πάμε στα “δικά μας”.Σε γενικές γραμμές η Εύβοια σύμφωνα με τον χάρτη κρουσμάτων βρίσκεται σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο.Στον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων δε και στα Ψαχνά κατά την γνώμη μας η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και θα λέγαμε καθόλου ανησυχητική καθώς τα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί είναι (ποσοστιαία) πάρα πολύ λίγα και δεν έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερη διασπορά.Με έναν πρόχειρο υπολογισμό από τις σημειώσεις μου νομίζω πως δεν έχουμε ξεπεράσει τα 50 κρούσματα συνολικά από την αρχή της πανδημίας.Θεωρείτε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα καλής διαχείρισης της κατάστασης από πλευράς Δήμου ή αποτέλεσμα συμπεριφοράς των ίδιων των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι δείχνουν να αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και ευσυνηδεισία την όλη κατάσταση;
Πράγματι έτσι είναι.
Η Εύβοια και ο Δήμος μας βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο όσων αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας. Η συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στο Δήμο, την Περιφέρεια και το Κέντρο Υγείας Ψαχνών είναι πολύ καλή και αυτό βοηθάει στον περιορισμό της διασποράς. Σε αυτά τα πολύ καλά μέχρι στιγμής και εύχομαι έτσι να παραμείνουν επίπεδα. είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών γίνονται τεστ όλο το 24-ωρο αναλόγως την περίπτωση και μοριακά και ράπιντ και να σας αναφέρω ότι σε όλη την Εύβοια είναι το πρώτο Κέντρο Υγείας σε αριθμό τεστ που πραγματοποιούνται και αυτό οδηγεί στην γρήγορη ανίχνευση των θετικών κρουσμάτων με αποτέλεσμα το περιορισμό της διασποράς. Όταν λοιπόν διαπιστωθεί θετικό κρούσμα υπάρχει άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ, του συντονιστή της Περιφερείας του Δημάρχου και εμένα ως αρμόδια Αντιδημάρχου με αποτέλεσμα να αρχίζουμε άμεσα την ιχνηλάτηση και την πραγματοποίηση των τεστ σε επαφές πέρα από την ιχνηλάτηση τής Πολιτικής Προστασίας. Φυσικά όλο αυτό δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με το καλύτερο τρόπο αν δεν υπήρχε η συνεργασία και η ευσυνειδησία των συμπολιτών μας. Επίσης να σας πω για να γνωρίζει και ο κόσμος ότι όταν επιβεβαιωμένο κρούσμα προκύπτει στο Κέντρο Υγειάς το αναλαμβάνει κάποιος γιατρός που έχει την εποπτεία της υγειάς του και μιλά καθημερινά μαζί του δίνοντας οδηγίες και ότι άλλο χρειαστεί. Από την πλευρά του ο Δήμος μέσω των υπηρεσιών του Βοήθεια στο Σπίτι και του Κέντρου Κοινότητας οι νοσούντες καθώς και οι στενές επαφές τους που βρίσκοντας σε καραντίνα μπορεί να επικοινωνούν τόσο ώστε να εξυπηρετηθούν στην προμήθεια φαρμάκων , ειδών πρώτης ανάγκης και ότι άλλο χρειάζονται όσο και για ψυχολογική υποστήριξη από την ψυχολόγο και τους κοινωνικούς λειτουργούς στα τηλέφωνα:
Βοήθεια στο Σπίτι 2228350204 , 2228071563,
Κέντρο Κοινότητας 2228350243
Τέλος πάμε σε ένα ερώτημα που απασχολεί αλλά και διχάζει αρκετά την κοινωνία.Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ένα εμβόλιο θα πρέπει να περάσουν χρόνια ώστε να θεωρηθεί “ασφαλές” και να μπορέσει εφαρμοστεί.
Τι έχετε να πείτε στους κατοίκους του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων αλλά και σε όσους διαβάσουν τα λόγια σας;
Εσείς θα κάνετε το εμβόλιο;
Βέβαια θα εμβολιαστώ. Μπορεί το εμβόλιο να παράχθηκε πράγματι πιο γρήγορα , ωστόσο οι μελέτες και οι έρευνες των εταιρειών παραγωγής που δοθήκαν στην δημοσιότητα δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. ας μη ξεχνάμε βέβαια ότι η κυκλοφορία του εμβολίου προϋποθέτει την έγκριση του Παγκοσμίου Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων κάτι που μας εγγυάται ότι πληρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας αλλά και αποτελεσματικότητας. Η ταχύτητα παραγωγής του εμβολίου αντιπροσωπεύει πρώτον την τεραστία ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και την εξέλιξη της ιατρικής και της επιστήμης που ελπίζω και εύχομαι όλοι να εμπιστευτείτε.
Ένα τελευταίο σας σχόλιο ή μια συμβουλή προς τους κατοίκους του Δήμου μας
Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη και πιστεύω να βοήθησα στο να γίνουν πιο κατανοητά κάποια πράγματα και να πω ότι είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε χρειάζεται παιρετέρω διευκρινήσεις .
Τέλος να παρακαλέσω τους Δημότες μας να τηρούν με ευλάβεια τα προστατευτικά μετρά και να μην εφησυχάζονται ιδιαιτέρα τώρα εν όψη των γιορτών . Σίγουρα οι γιορτές φέτος θα είναι διαφορετικές αλλά με την προσπάθεια όλων μας ας βγούμε αλώβητοι και ας προσπαθήσουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας σε ότι θετικό μπορεί να βρίσκεται στην αντίπερα όχθη αυτού της ιδιαίτερης από πολλές απόψεις κατάστασης!
Κυρία Σοφία, σας ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο το σπουδαίο σας έργο στον τομέα της υγείας και της προσφοράς στον ασθενή αλλά και τον συνάνθρωπο.
Καλές γιορτές με Υγειά, Αγάπη, Ανθρωπιά και Χαμόγελα………