Μαλάλα Γιουσαφζαϊ:(Ένα μήνυμα για τους μαθητές που θα δώσουν Πανελλήνιες και όχι μόνο)

Παραπονιούνται οι μαθητές και μαθήτριες της τρίτης λυκείου και με το δίκιο τους. Ο ατέλειωτος παραλογισμός του κράτους έχει φέρει τα πάνω κάτω στην προετοιμασία τους και τα σχέδιά τους.
Η απόλυτη ανικανότητα και ο απίστευτος ερασιτεχνισμός πειραματίζονται πάνω στην ψυχή των νέων ανθρώπων που ξεκινούν τη ζωή γεμάτοι όρεξη και φιλοδοξία.
40 χρόνια αλλαγών και “βελτιώσεων” από τον κάθε υπουργό έπρεπε να έχουν οδηγήσει στο τελειότερο σύστημα αξιολόγησης του κόσμου. Πως τα κατάφεραν και έχουμε το χειρότερο με διαφορά σε όλη την Ευρώπη κανένας δεν μπορεί να το εξηγήσει. Κανένας δεν μπορεί να εξηγήσει πώς μέσω ενός γραπτού Λατινικών αποφασίζεται αν κάποιος είναι κατάλληλος για δικηγόρος ή ψυχολόγος και κάτι παρόμοια εξωφρενικά.
Υπάρχουν όμως και χειρότερα, νεαροί φίλοι του Psaxna.gr .
Η ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζαϊ αφύπνισε την οικουμένη πριν λίγα χρόνια.
Η Μαλάλα ζούσε σε ένα μικρό χωριό του Πακιστάν όπου ο άγραφος νόμος απαγορεύει στα κορίτσια να κάνουν σπουδές. Η Μαλάλα επέμενε και αγωνίστηκε να πραγματοποιήσει το στόχο της μέσα σε ένα κλίμα δολοφονικού πρωτογονισμού. Για το αντίθετο επέμεναν οι Ταλιμπάν της περιοχής και ένας από αυτούς την πυροβόλησε στο κεφάλι τον Οκτώβρη του 2012 όταν ήταν 15 χρονών.
Η παγκόσμια σχολική κοινότητα κεραυνοβολήθηκε και αναγκάστηκε να υποκλιθεί μπροστά στη νεαρή μαθήτρια. Το νοσοκομείο του Μπέρμινχαμ προσφέρθηκε να τη γιατρέψει και κατάφερε να τη σώσει. Τώρα στα 24 της συνεχίζει τις σπουδές της με σκοπό την ακαδημαϊκή καριέρα.
Σε αναγνώριση του αγώνα που έδωσε, η Σουηδική Ακαδημία την τίμησε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Στη συνέχεια ακολούθησαν και πολλοί άλλοι διεθνείς οργανισμοί.
Νεαροί φίλοι και φίλες του Psaxna.gr, να ξέρετε ότι ο σκληρός αγώνας και η επιμονή στο στόχο κάποια στιγμή δικαιώνεται. Μπορεί να αργήσει αλλά στο τέλος θα δικαιωθεί. Κι αν ο τόπος σας σας σαμποτάρει, υπάρχουν κι άλλοι τόποι όπου η αξία και η προσπάθεια αναγνωρίζονται.
Αν τα αποτελέσματα φέτος δεν είναι καλά, μην επιλέξετε κάτι που δεν θέλετε μόνο και μόνο για φύγετε και να κάνετε τη “μεγάλη” φοιτητική ζωή. Δώστε στον εαυτό σας μια δεύτερη ευκαιρία γιατί μόνο σ΄ αυτό που πραγματικά αγαπάς γίνεσαι καλός. Αν δεν είναι πραγματικά αυτό που θέλεις τότε θα είναι μια χρονοβόρα και πολυέξοδη αγγαρεία με αμφίβολα αποτελέσματα.
Ο αγώνας δεν σταματάει στις πρώτες πανελλήνιες. Τώρα πια στον επαγγελματικό χώρο δίνουμε εξετάσεις κάθε μέρα. Και για πολλές δεκαετίες.
Μαζέψτε το κουράγιο σας και να θυμάστε ότι η Μαλάλα έδωσε τη μάχη της ζωής της σε πολύ χειρότερες συνθήκες με μια σφαίρα στο κεφάλι και βγήκε νικήτρια σε μια υπεράνθρωπη πορεία από την κόλαση στα χωριά των βουνών του Πακιστάν μέχρι το χειρουργείο στο Μπέρμινχαμ και από εκεί στο Νόμπελ της Στοκχόλμης.
Ας γίνει το γενναίο κορίτσι φάρος, οδηγός και πρόσωπο αναφοράς σε έναν αγώνα ζωής που αξίζει και οφείλει να δώσει κανείς.
Μέσα από το Psaxna.gr ευχόμαστε ολόψυχα οι επιθυμίες σας να γίνουν πραγματικότητα.
Β. Παπαμιχαήλ
ΥΓ. Οσοι ενδιαφέρονται για την ηρωική ιστορία της Μαλάλα, μπορούν εύκολα να τη βρουν στο διαδίκτυο.